Lazítanak a lazításon: függetlenül a beoltottak számától, június 1-jétől újabb enyhítések lesznek

Eddig az ötmillió beoltott személy feltételéhez kötötték az egyes korlátozások feloldását, most viszont azt mondja Cîţu, nem ez a lényeg.

Hirdetés

Továbbra is bizakodó Florin Cîţu kormányfő: szerinte tartható lesz a június elsejére kitűzött oltási cél, meglesz az ötmillió beoltott személy Romániában. Ha véletlenül mégsem, akkor sincs semmi baj, hiszen nem a számon van a lényeg – magyarázta –, hanem azon, hogy leküzdjük a koronavírus-járványt. Függetlenül a cél teljesítésétől tehát lesznek lazítások június 1-től.

Bejelentése azért meglepő, mert korábban azt ismételgette, hogy minden lazítás a beoltottak számától függ,

és Klaus Iohannis is ezt mantrázta, amikor bejelentette a kötelező utcai maszkviselés részleges eltörlését.

Cîţu szerdai „lazaságához” az is hozzájárulhatott, hogy eldicsekedett: Románia már a második egymást követő alkalommal a legmagasabb negyedéves gazdasági növekedést könyvelheti el az Európai Unióban. Ez szerinte azt mutatja, hogy jó munkát végeztek az elmúlt évben. (Kár, hogy ebből a gazdasági dübörgésből nem sokat érzékelhetünk).

Az megjegyzendő, hogy olyan nagyon látványos lazításokra nem lehet számítani június 1-től.

Az ütemterv szerint ettől az időponttól az esküvőket, keresztelőket, családi eseményeket 70 résztvevővel lehet megtartani nyílt téren, zárt térben pedig 50 személy csődülhet össze. Egyetlen kiskapu a létszámkorlátozás kicselezésére, ha a szervezők garantálják a résztvevők oltottságát. Ez érvényes a fitnesztermekre is.

Sajtóértesülések szerint augusztus 1-től beindulhat a fesztiválszezon is,

csak nem egészen abban a formában, amire a szervezők számítottak.

Hirdetés

A rendezvények legfeljebb két napot tarthatnak, és összesen ötezren vehetnek részt, de garantálni kell minden résztvevő számára 2 négyzetméternyi mozgásteret. Augusztus 1-ig elviekben már a hatmillió immunizált lakosnál kellene tartsunk, ha csak nem mondanak le végleg az ütemtervről.

Az elmúlt 24 órában egyébként 94 417 személyt oltottak be, 32 449-et az első dózissal, 61 968-at a másodikkal. Eddig összesen 7 026 106 vakcinát használtak fel 4 029 619 személyt immunizálva.

A tanügyminisztérium összesítése szerint 55 000 16 és 18 év közötti diák kapta meg eddig az oltást. A beoltott oktatók számára egyelőre nincs semmilyen naprakész kimutatás. A legutóbbi adatok szerint a 350 000 tanügyi alkalmazottból legalább 160 000-en oltakoztak, de ebbe nem számították bele a regisztráció nélkül beoltottakat.

Hirdetés