Lassan nem lesz, aki tüzet oltson vagy életet mentsen: az ISU akkora bajban van, mint még soha

Félelmetes, hogy az ország egyik legfontosabb hatósága, a sürgősségi helyzetek felügyelősége gyakorlatilag félgőzzel működik.

Hirdetés

Hát ez remek: az álmunkahelyek és a munkát színlelő, közpénzekkel kitömött állami intézmények országában kiderül, hogy az egyik legfontosabb hatóság – a sürgősségi helyzetek felügyelősége (ISU) – akkora bajban van, hogy

a bevetések egy részének eleget sem tudnak tenni.

Egy frissen közzétett jelentés szerin a hatóság első számú problémája a személyzethiány: a tűzoltóság például a szükséges létszám 50 százalékával működik, míg a SMURD-mentők személyzete esetében ez az arány alig éri el a 48 százalékot, ami enyhén szólva is félelmetes.

A krízishelyzetekben bevethető stáb egyébként is túl van hajszolva,

és lassan a fiatalítás is ráférne a felügyelőségre. Az ISU tehát gyakorlatilag félgőzzel működik, míg a bevetések száma évről évre növekszik. Példaként említik,

  • míg 2007-ben 52 729 sürgősségi esetet jegyeztek, az alkalmazottak száma meghaladta a 30 ezret,
  •  tavaly tízszer több helyszínelést vettek nyilvántartásba, 520 866-ot, s közben az ISU-nál már 27 ezren sem dolgoznak.

Az ISU most azért könyörög, hogy növelhesse az alkalmazottak számát, mivel a felügyelőség a jelenlegi struktúrájában egyszerűen nem tudja ellátni a feladatát, s kár, hogy ez épp a járványhelyzetben derült ki.

Hirdetés