Kutyák és lovak „nyugdíjáról” született törvény Romániában

Eddig nem szabályozták, hogy mi legyen a rendvédelmi szerveknél szolgálatot teljesítő állatokkal, ha megöregedtek.

Hirdetés

Boldogabb nyugdíjas éveket biztosítanak ezentúl a szolgálati kutyáknak és lovaknak, egy új törvény ugyanis arra kötelezi az államot, hogy biztosítson méltó ellátást számukra azután is, hogy kiöregedtek a szakmából. Azokról az állatokról van szó, amelyek a rendőrségnél, a csendőrségnél, a tűzoltóságnál vagy a határvédelemnél teljesítettek szolgálatot. Egy ló egyébként átlagosan 13 és fél évig, egy kutya legfeljebb hét évig szolgálja a hazát, ezt követően csak állatorvosi engedéllyel foglalkoztathatóak.

Az eddigi eljárás az volt, hogy egyénileg döntötték el, mi legyen az állatokkal, ha elérték a nyugdíjkorhatárt, ami bizonyos esetekben drámai helyzeteket teremtett. A haszonkutyák klubjának elnöke, Vlad Popescu szerint a kutyákat úgy kezelték, mint egy tárgyat, például egy szekrényt. Mivel pénzt fektettek az ebek kiképzésre, ezért csillagászati összegeket kértek értük. Ha nem sikerült eladni, akkor szóba került az örökbefogadás lehetősége, de az eljárások gyakran nagyon elhúzódtak. Ez idő alatt a kutyák csak az egykori szolgálati partnereik jóindulatából maradtak életben, ha ők nem fogadták örökbe az állatokat, elaltatták őket. A lovak esetében még rosszabb volt a helyzet, ugyanis egy őket nem olyan könnyű örökbe fogadni, mint egy kutyát, ezért nagyon sok szenvedés várt rájuk öregkorukra.

Ezen változtat az új törvény, mely már megjelent a hivatalos közlönyben és 2020 január elsejétől lép érvénybe. Az államnak kötelessége méltó körülményt – beleértve a megfelelő életteret, élelmet, orvosi ellátást – biztosítani a kutyáknak és a lovaknak addig, amíg örökbe nem fogadják őket. Ha ez nem történik meg, akkor életük végéig. Az ingyenessé tett örökbefogadáskor azoké az elsőbbség, akik együtt dolgoztak az állatokkal.

Korábban arról volt szó, hogy minimális támogatást is adnának az ellátásukhoz az örökbefogadóknak, de erről végül nem rendelkezik a törvény.

Hirdetés