Kórházba juttatott egy embert a medve a Székelyföldön

A Hargita megyei incidens nyomán az áldozatot több órán keresztül kellett műteni.

Hirdetés

Ismét csak bebizonyosodott, hogy a medve nem játék, viszont egyre több van belőle, és egyre gyakrabban bukkan fel az emberek közelében: a Hargita megyei Románandrásfalván ismét emberre támadt egy nagyvad.

A megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba beszámolója szerint az 54 éves férfi súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, először a székelyudvarhelyi kórházba szállították, majd pénteken reggel átvitték a csíkszeredai megyei kórházba, ahol több órán keresztül műtötték.

Mint kiderült,

a mellkasi sebek mellett fej- és nyaksérülést is szenvedett.

Arra is fény derült, hogy bocsos medvéről van szó. A mellkasi műtét mellett ideg-, száj-, és plasztikai sebészeti beavatkozásra is szükség van a megtámadott férfin.

Az elnök közölte, egyeztetett az egyik vadásztársasággal, egy vadőr már a helyszínen van, és elkezdték összeállítani a dokumentációt annak érdekében, hogy a medvét eltávolíthassák.

Nem ez volt az egyetlen medveincidens az elmúlt időszakban: csütörtökön a szomszédos Brassó megyében, Négyfaluban

egy panzió udvarára vette be magát két medve,

és sehogy sem akartak kimenni onnan.

A panzió tulajdonosa értesítette a hatóságokat, a csendőrség ki is szállt, és megpróbálta elkergetni az állatokat.

Azok azonban a jelek szerint nagyon jól érezték magukat, mert a csendőrök hiába próbálták őket két órán keresztül jobb belátásra bírni, ragaszkodtak a panzió udvarához.

Végül nem volt más választás: hívni kellett a puskás embert.

Szerencsére azonban nem volt szükség éles lőszerre: altatólövedékkel elkábították az állatokat, majd amint kidőltek, elvitték őket az erdőbe, jó tíz kilométernyire a helyszíntől.

A medvék amúgy a Székelyföldön, illetve minden, hegyvidéki megyében egyre több gondot okoznak, mivel az elmúlt években a vadászati tilalom miatt túlszaporodtak.

Erre ígért csütörtökön megoldást Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki elmondta: olyan törvénymódosítást akar keresztülvinni, amely lehetővé tenné, hogy az agresszív medvéket 24 órán belül kilőhessék.

A cél az, hogy indokolt esetben, vis maior esetén

az emberi élet védelme számítson elsődlegesnek.

Hirdetés

A terv szerint fokozatosan kellene fellépni a medvékkel szemben: ha első ízben látogat lakott területre a nagyvad, akkor elegendő elkergetni.

Ha már többször is megjelenik ugyanaz az állat, akkor el kell kábítani és el kell szállítani.

Ha viszont agresszívvá válik, és emberekre támad, akkor kilőhető.

A miniszter szerint 2016-hoz képest idénre

megtízszereződtek a medvetámadások, vagy a medvék által okozott károk miatti segélyhívások

a 112-es sürgősségi számon.

Az utóbbi időszakban valóban egyre gyakoribbak a medvetámadások.

Áprilisban a Kárpátok túloldalán, a kedvelt Prahova megyei üdülőhely, Azuga mellett egy kocogni induló férfit megölt egy medve.

Márciusban a Hargita megyei Énlakán egy mezei munkálatokat végző férfit támadott és sebesített meg a nagyvad, ez szerencsére nem végződött tragédiával.

A medvék más formában is rengeteg kárt okoznak, nem kell ehhez feltétlenül emberre támadniuk: Tusnádfürdőn például szerdán valóságos medveinvázió zajlott, panzióba és boltba is betörtek.

Az emberek türelme pedig egyre fogy, mivel az állam lassan reagál az egyre súlyosabb problémára.

 

 

Hirdetés