Ha az állam még sokat totojázik, a gazdák önhatalmúan fogják kilőni a kárt okozó medvéket

Manapság nem múlik el úgy egy óra, hogy ne érkezzen legalább egy kárbejelentés a környezetvédelmi minisztériumhoz.

Hirdetés

Fogytán a lakosság türelme, ha az állami hatóságok nem jönnek megoldásokkal a medveproblémára, akkor az érintett gazdák válasza az orvvadászat lesz – figyelmeztetett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter egy Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón. A gond nemcsak az, hogy a medvék lakott területeken garázdálkodnak, hanem az is, hogy az állam két-három éves késéssel fizeti ki a vadkárokat, a kárfelmérés pedig túl van bonyolítva. A gazdák látván, hogy az államra nem számíthatnak,

helyi és egyéni intézkedési lehetőséget fognak keresni, ez pedig az orvvadászat lesz.

Az országos költségvetésből biztosítani kell a vadkárok kifizetését – nem úgy, ahogy az elmúlt két évben –, máskülönben problémák lesznek, hangsúlyozta Tánczos. Hamarosan aláírnak egy 10 millió eurós szerződést, melyből jut egy medverezerváció létrehozására is, ez is egy megoldást jelenthet bizonyos példányok számára.

Egyébként a probléma súlyosságát jól szemlélteti, hogy csak a pénteki nap első felében négy bejelentés is érkezett a környezetvédelmi minisztériumhoz medve okozta kárról.

Szinte nem telik úgy el egy óra, hogy ne jelentkezzen valaki kártérítésért

Szucsáva, Maros, Hargita, Botoşani vagy Argeş megyéből.

Hirdetés

A napokban tette közzé az egyik károsult gazda az alábbi felvételt, melyen az látható, hogy egy medve miként lakmározik az általa elejtett, hárommázsás borjúból. Az erdészeti hivatal vezetője szerint egy hét alatt három borjút ölt meg ugyanaz a medve, ezért kérni fogják a kilövését. Erre válaszképpen az állatvédők akcióba lendültek, és kérték, hogy inkább költöztessék át a zernyesti medverezervátumba. Egyelőre nem dőlt el, mi lesz a sorsa.

Hirdetés