Ha minden vendég beoltott, akár teljes kapacitással is működhetnek a vendéglátóhelyek, de a kültéri maszkviseléstől még egy ideig nem szabadulunk

Florin Cîţu miniszterelnök ígérget, és végre egy határidőt is meglebegtetett. A börtönök lakói viszont közben nem nagyon tolonganak a vakcinákért.

Hirdetés

A normalitás számos elemének visszatérésével kecsegtet Florin Cîţu miniszterelnök arra az esetre, ha június elsejéig sikerül elérni az ország lakosságának 30 százalékos átoltottságát – ez ötmillió embert jelent.

Vagyis alaposan bele kell húzni, mert mostanáig csupán 3 378 699 ember kapott legalább egy oltást.

A kormányfő kedden azt mondta: ha sikerül elérni ezt a számot, akkor június elsejétől

a vendéglátóhelyek akár száz százalékos kapacitással is működhetnek abban az esetben, ha az összes vendég, aki odabent tartózkodik, megkapta az oltást.

Értelemszerűen ez csak úgy működhet, hogy előzetesen ellenőrzik a vendégek oltási igazolványát.

Emellett a tengerparti (és remélhetőleg nem csak) strandokon és a hegyvidéki túrák közben eltörölnék a maszkviselési kötelezettséget, ami óriási megkönnyebbülést jelentene a nyári hőségben és a fárasztó testmozgás közben.

Emellett bizonyos rendezvényeket is meg lehetne végre tartani – de kizárólag csak a beoltottak számára.

Rossz hírt is közölt azonban.

Mint mondta, a kültéri maszkviselés kötelezettsége egy ideig még a tervezett júniusi lazítások után is megmarad.

Az utcai maszkviseléstől legkorábban augusztus elsejétől búcsúzhatunk –

de ez persze majd az akkori járványhelyzettől is függ.

Hirdetés

Addig viszont egy megoldás van: aki még nem tette meg, oltassa be magát minél hamarabb.

Sajnálatos módon az oltakozási kedv nem mindenhol egyforma. Például egy keddi közlés szerint a börtönök lakóinak jó része elzárkózik a vakcináktól.

A büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozók szakszervezetének közleménye szerint a 22 500 fogvatartott közül csupán 9000 jelezte, hogy be akarta oltatni magát.

A börtönőrök emiatt persze teljes joggal aggódnak, hiszen ha az „ügyfeleik” nincsenek beoltva, az ő egészségük is veszélybe kerül.

Fel is róják az illetékeseknek, hogy mindez azért történhetett meg, mert senki sem magyarázta el a raboknak, miért is jó, ha beoltatják magukat.

Pedig még azzal is a kedvükben járnak, hogy nem kell kétszer megszúratniuk magukat: a Johnson&Johnson vakcinájával oltják be őket, amiből egy dózis is elég az immunitáshoz.

Hirdetés