Kilencedikként Lettországot is kipipálta a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése

Ezzel le is zárult az aláírásgyűjtési kampány, kezdődik a szignók számlálása és hitelesítése.

Hirdetés

Kezdjük egy jó hírrel a vasárnap reggelt: összegyűlt a hatezer aláírás Lettországban, ami azt jelenti, hogy a kilencedik országban sikerült teljesíteni az alsó küszöböt a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT), illetve a Pesty László vezette kampánycsapatnak.

A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezéshez egymillió aláírást kellett összegyűjteni, ezt tavaly májusban teljesítette az SZNT. Az igazi kihívás az volt, hogy a szignóknak legalább hét tagállamból kellett érkezniük, ehhez pedig egy erős európai mozgalom megalapozására volt szükség. A leghamarabb Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Litvániában, Horvátországban és Svédországban gyűltek össze az aláírások, majd Spanyolország és Szlovénia következett.


Szombat délután Lettországban is átlépték az alsó küszöböt, aminek a teljesítéséért az SZNT köszönetet mondott a Lettországi Orosz Uniónak, és két társelnökének, Tatjana Ždanoka és Miroslav Mitrofanov EP képviselőknek.

Az SZNT közleménye szerint a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés tartalma, üzenete eljutott az érintett régiókba, bár a szervezőknek sok félreértést kellett tisztázniuk. „El kellett magyaráznunk a kezdeményezés valódi célkitűzését, amelyre alapozni lehet egy sikeres európai mozgalmat, és cáfolnunk kellett – gyakran jó szándékú – de egészen eredeti, a polgári kezdeményezéstől idegen értelmezéseket”, fogalmazott Izsák Balázs SZNT-elnök.

Az Írdalá.hu csapata korábban közölte: a február 7-én záruló aláírásgyűjtés után megszámolják és hitelesítik az aláírásokat.

Hirdetés

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. Az SZNT kezdeményezése elsősorban a nemzeti régiók védelméről szól, célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Nem túl biztató, hogy az Európai Bizottság január közepén már lesepert az asztaláról egy hasonló polgári kezdeményezést, a FUEN Minority SafePackjét, figyelmen kívül hagyva 1.123.422 polgár óhaját egy kisebbségvédelmi jogalkotási folyamat megkezdésére.

Hirdetés