Illusztráció

Kilenc erdélyi megye cukorrépa-termelői könyörögnek a ludasi cukorgyár megmentéséért

A teljes ágazat eltűnhet, miközben Románia a hús mellett a cukor importjára költ a legtöbbet.

Hirdetés

Kétségbeesett felhívással fordultak Petre Daea mezőgazdasági miniszterhez kilenc erdélyi megye (Fehér, Maros, Kolozs, Szeben, Beszterce, Hunyad, Hargita, Kovászna és Brassó) cukorrépa-termelői, miután a francia Tereos Sucre múlt héten váratlanul bejelentette a marosludasi cukorgyár leállítását és az alkalmazottak több ütemben történő elbocsátását. A 150 gyári alkalmazott mellett összesen négyszáz gazdálkodó veszíti el a biztos jövedelemforrását, akik évente 7-8 ezer hektáron termeltek cukorrépát.

A bezárásról szóló hír azért érte váratlanul a termelőket, mert tavasszal még úgy volt, az állam megmenti a marosludasi cukorgyárat. A korábbi tárcavezető, az időközben korrupció gyanúja miatt lemondásra kényszerült Adrian Chesnoiu tárgyalt is a franciákkal, aztán jött Petre Daea, aki a gyár megmentése helyett inkább az öntözőrendszerek bővítését tartja prioritásnak.

Az egyesületbe tömörülő termelők meggyőződése, hogy a cukorrépa-termelésnek stratégiai fontosságú ágazatnak kellene lennie Romániában. Ehhez képest a marosludasi gyár bezárásával eltűnhet a teljes kultúrnövény a vidékünkről, egyedül Neamț megyében maradt fenn az osztrák Agrana gyára. Sokkal súlyosabb következményei lesznek országos szinten a bezárásnak, mint ahogy azt most gondoljuk, és a helyzetnek az ukrajnai háború sem kedvez. Az ország még több cukorimportra fog szorulni, drágább lesz cukor, így a teljes romániai élelmiszeripar érintve lesz.

Hirdetés