Ki érti? A Román Posta majdnem kiadott egy Trianon 100 bélyegsorozatot, de visszatáncoltak az utolsó pillanatban

Van aki szerint „fentről” leszólt „valaki”, hogy vonják vissza, ezért vonták vissza. De volna itt egy másik elmélet is…

Hirdetés

Valami zavar támadt az erőben: A Román posta filatéliai vállalata, a Romfilatelia elvileg kiadott volna június 4-ére időzítve egy bélyegsorozatot a 100 éves trianoni békeszerződés emlékére, de aztán az utolsó pillanatban látványosan (mármint feltűnően csendben) visszakoztak, nem tudni mért.

A kollekció darabjain szerepelt volna I. Ferdinánd román király és Mária királyné Nagy-Románia címerével, továbbá Ion I.C. Brătianu, a párizsi békekonferencia román küldöttségének elnöke, valamint tagjai, Ion Cantacuzino és Nicolae Titulescu, akik maguk is aláírták a cuccot. Ám az utolsó pillanatban szép csentben sztornózták az egészet, annyira hogy már nem lehet megtalálni a Posta honlapján, de még a bélyegeket beharangozó Agerpres-hír (eredetileg május 27-én jelent meg) is eltűnt.

A román Posta egy mindössze háromsoros közleményben tudatta, hogy a kollekció megjelenése elmarad, és hogy fenntartják a (műsor)változtatás jogát (mint a színházban – bár a posta nem színház).

George Damian román történész erre a blogján kisütötte, hogy ez csak valami vérlázító árulás lehet, és „fentről” biztos leszólt „valaki” (gyíkember? beépített hazaáruló? egy baromira eltévedt fagylaltárus?), hogy vonják vissza a bélyegeket, erre a srácok visszavonták.

Hirdetés

Mint írja, nem tudni ki lehet az a „valaki”, de az a „valaki” azt akarta, hogy még a nyoma is eltűnjön a bélyegeknek a nyilvános térből, sőt azt is megkockáztatja, hogy a bélyegeket már rég kinyomtatnák, de most be fogják őket zúzni. Cenzúrát emleget, és azt, hogy a román politikai osztály szégyelli Románia történelmét – pedig nem erről híresek. Végül egy bekezdés erejéig arról beszél, hogy a szomszédos Magyarországon Viktor Orbán kormányzatáról sokan sok rosszat mondanak, de azt nem lehet mondani, hogy a magyarok ellen lenne. Bezzeg szegény románok, sej-haj…

Mondjuk – tekintve hogy melyik országban élünk – szerintem simán előfordulhat, hogy a srácok egyszerűen nem készültek el időben a melóval, és most úgy próbálnak csinálni, mintha eleve nem is akartak volna dolgozni. ¯\_(ツ)_/¯

Leszólt „valaki”… hagyjuk már!

Hirdetés