Fotó forrása: rowater.ro

Kezeletlen szennyvizet engedett a Szamosba, majd beosztottját terrorizálhatta a kolozsvári vízügyi igazgató

A történet arra világít rá, hogy nem kellene hagyni, hogy politikai alapon kinevezett, inkompetens személyek hozzanak döntéseket az ivóvizünket érintő kérdésekről, akik ráadásul azt képzelik magukról, hogy bármit megtehetnek alkalmazottaikkal.

Hirdetés

Máris botránnyal kezdődik a hét: a kolozsvári székhelyű Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság egyik alkalmazottja azzal vádolja felettesét, hogy három órán át vallatta és durván megalázta kollégái előtt, miután ő maga hozott egy környezetkárosító következményekkel járó hibás döntést. Ana-Maria Cosma a PressOne oknyomozó portálnak tálalt ki arról, hogy miért tett feljelentést a PNL által kinevezett Ovidiu Vișan ellen.

Az eset még december végén történt, amikor

Vișan döntésének következtében napokig kezeletlen szennyív ömlött a Szamosba.

A súlyosan környezetkárosító esetet megpróbálták eltussolni, mire az igazgató kapott egy e-mailt, melyben megfenyegették, hogy eljuttatják a sajtóhoz a szennyezést igazoló fotókat, videókat. A tavaly augusztusban kinevezett Vișan erre egy gyűlést hívott össze, hogy kiderítse, ki szivárogtatott. Mivel elejétől fogva azt gyanította, hogy Ana-Maria Cosma vízgazdálkodási igazgató áll az ügy mögött, a gyűlés tulajdonképpen egy vallatás volt, mely a beismerés kicsikarásáról szólt.

A nő állítása szerint az igazgató megalázta kollégái előtt, nem engedte neki, hogy elhagyja a termet vagy felhívja a bukaresti központot, verbálisan bántalmazta, elvette a szolgálati és a személyes telefonját, ellenőrizte a postafiókját és a beszélgetéseit, mindezt három órán át.

Akkor sem hagyta abba, amikor szemmel láthatóan megtört, sírni és remegni kezdett,

miközben semmi sem bizonyította a feltételezését. Vișan azt akarta elérni, hogy Cosma írásos nyilatkozatot tegyen arról, hogy ő küldte el a fotókat és a videót az illetéktelen személynek. Erre azonban nem került sor, a nő nem ismerhetett be olyasmit, amit nem követett el. Azt mondja, hogy valóban készített pár fotót, de ez tulajdonképpen a munkaköri feladata, ugyanakkor csak egy bukaresti kollégával beszélt a szennyezésről, aki megkereste őt.

Az interjúban arról is szó van, hogy talán nem kellene politikai alapon inkompetens személyeket tenni olyan pozíciókba, amelyek meghatározzák az ivóvizünk minőségét. A kezeletlen szennyvíz beengedése a Szamosba súlyos következményekkel járhat, például azért mert a vizet öntözésre használják a Kolozsvár környéki kertészetek, ahonnan sokan vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt. A nő elmondása szerint földrajzosként, hidrotechnikusként vagy vegyészmérnökként

fájdalmas végignézni, hogy valaki szakképesítés és felelősségtudat nélkül hoz ilyen sokakat érintő döntéseket.

Hirdetés

Ovidiu Vișanról még azt sem lehet tudni, hogy mit is végzett pontosan (önéletrajza nem elérhető), csak annnyi biztos, hogy 2003 óta politizál a PNL-ben, jelenleg helyi tanácsosként is dolgozik, korábban pedig a munkaügyi felügyelőség egyik osztályán volt főfelügyelő-helyettes.

A pszichológiailag megviselt Ana-Maria Cosma egyébként feljelentést tett a főnöke ellen, a rendőrségen viszont nem vették túl komolyan. Azt mondták neki, hogy nem egy tökéletes társadalomban élünk, és a dolgok így mennek mifelénk. Ezután döntött úgy, hogy a sajtóhoz fordul, mert

igazságtalannak tartja mindazt, ami önhibáján kívül vele történt.

Ovidiu Vișan a PressOne megkeresésére tagadta a vádakat, az ő meglátása szerint a gyűlés célja az volt, hogy kiderítsék, ki küldte az e-mailt, mivel személyazonosság-lopásnak minősül egy olyan személy nevében levelet küldeni, aki mit sem tud az egész ügyről.

Hirdetés