Kezdődik: vesztegzár alá vonnak két Kolozs megyei települést, mert a koronaszámok az egekben vannak

Két másik településen pedig bevezetik a vörös forgatókönyvet.

Hirdetés

A Kolozs megyei Szék és Tordaszentlászló is vesztegzár alá kerül, előbbi esetében ugyanis az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma már meghaladta a 8-at, utóbbiéban pedig 12 fölött jár.

Mircea Abrudean Kolozs megyei prefektus elmondta: az intézkedéseket hivatalosan csütörtök este fogják meghozni a megyei sürgősségi esetekért felelős bizottságban, de ekkora számoknál már nincs cicó.

A prefektus azt is elmondta, hogy Aranyosgyéres és Erdőfelek vörös forgatókönyvre tér át, miután a fertőzési arány ott is meghaladta a kritikus 3 ezreléket. Ez, mint tudjuk, azt jelenti, hogy kötelező lesz a maszkviselés az utcán is, két hétre felfüggesztik a hagyományos oktatást, és online folytatódnak a tanórák, bezárnak az éttermek, bárok belső terei, a játéktermek stb.

Szék újraválasztott polgármestere, Sallai János a Cluj24.ro-nak elmondta: a mintegy 2500 lelkes településen már több mint 30 fertőzött van, így jönnek a durva korlátozások. Azt is hozzátette, ez azoknak a lakosoknak a hibája, akik nem hallgattak a szép szóra, és fütyültek a járványügyi óvintézkedésekre.

Amint arról korábban írtunk, mától (csütörtök) léptek érvénybe Kolozsváron is az újabb megszorítások – többek között a nyílt színi maszkviselési kötelezettség –, miután a megyeszékhelyen is meghaladta a 3 ezreléket a fertőzési arány.

Hirdetés

A megyében az utóbbi 24 órában 2462 tesztet végeztek, ebből 338 lett pozitív, ami a szerdai rekordhoz (343) képest alig kevesebb.

Jelenleg 461 koronafertőzöttet ápolnak kórházban (közülük 410 Kolozs megyei), intenzív osztályon 35-en vannak (közülük 33-an laknak a megyében). Az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma megyei szinten 3.05.

Hirdetés