Csütörtöktől maszkban fog futni a busz után Kolozsváron. Az iskolák is bezárnak, és még sok minden más is (VIDEÓval)

Már az egyik kincses városi egyetem is a vörös forgatókönyv mellett döntött.

Hirdetés

Ahogy ezt már hétfőn sejteni lehetett, Kolozsváron – ahol a fertőzöttek ezer lakosra vetített száma meghaladta a hármat (3,02 volt hétfőn) – két hétre bezárnak az iskolák, az oktatás kizárólag inline formában fog zajlani. A kérdés csak az volt, hogy ez mikortól következik be. A Kolozs megyei vészhelyzeti bizottság keddi ülésén ez is kiderült:

szerdán még bemennek a diákok az iskolába, a vörös forgatókönyv pedig csütörtöktől lép érvénybe.

Az egyetemek közül egyébként a kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) is hasonló intézkedést hozott: kedden az egyetem igazgatótanácsa döntött arról, hogy két hétre ők is a vörös forgatókönyvre térnek át, csakhogy ők már szerdától. Az egyetem kollégiumaira (helyi dialektusban: bentlakás) egyelőre nem hoztak külön szabályokat, tehát a diákok maradhatnak az elfoglalt szobákban.

A megyei vészhelyzeti bizottság döntött ugyanakkor további intézkedések bevezetéséről is, ezek közül a legfontosabb, hogy

csütörtöktől Kolozsvár teljes területén kötelező lesz a maszkviselés a nyílt utcán is.

Emellett bezárnak az éttermek, kávézók, bárok belső terei, a klubok, diszkók teljesen felfüggesztik tevékenységüket, mint ahogy a mozik, színházak, egyéb kulturális intézmények, játéktermek is bezárnak két hétre.

Kedden a bizottság ugyanezeket a megszorításokat vezette be Szászfenesen és Alsódetrehemben is,

korábban pedig többek között Szamosújváron és Tordaszentlászlón léptek érvénybe a korlátozások a magas fertőzési ráta miatt.

Kolozs megyében jelenleg 57 tanintézet 122 diákja és 61 pedagógusa fertőzött az új típusú koronavírussal. A keddi adatok szerint egyébként a főváros (545) után Kolozs megyében igazolták a legtöbb új esetet: 228-at egy nap alatt.

Hirdetés

A bizottság ülését itt meg is nézheti:

Hirdetés