Kezdődik: a koronavírus megint kiszorít minden más beteget a kórházakból egy hónapra

Minden halasztható műtétet, kezelést és kivizsgálást elhalasztanak, olyan sok a fertőzött.

Hirdetés

Raed Arafat belügyi államtitkár hétfő este bejelentette, hogy a 4. járványhullám által az egészségügyre helyezett hatalmas nyomás miatt 30 napra felfüggesztenek az állami kórházakban minden nem sürgősségi beutalást, műtéti beavatkozást, kezelést és kivizsgálást. A szabály alól csak a sürgősségi ellátásra szorulók, a kötelező vizsgálatra jelentkező várandós nők, a daganatos betegségben szenvedők, a dialízisre szorulók és az időszakosan vizsgálatra, kezelésre jelentkezők képeznek kivételt.

Arafat szerint nem valószínű, hogy külföldi kórházakba szállítanák a hazai kovidosokat, hiszen a válságos állapotú páciensek nem bírnának ki egy több órás utat, inkább külföldi orvosok segítségét kérik majd, olyanokét, akik hajlandók lennének egy időre ide utazni.

Cristian Oancea, a temesvári Victor Babeș Járványkórház menedzsere a Digi24 hírtelevízióban vasárnap például kijelentette: a Temes megyei egészségügyi ellátórendszer az összeomlás határára jutott, és ha két-három napon belül nem történik segítségkérés, elkerülhetetlen az összeomlás. Máshol sem jobb a helyzet.

A gyenge romániai átoltottság tehát máris meghozta a gyümölcsét: egész Európában az egyik legrosszabb helyzetben vagyunk, és a kórházi rendszerünk máris kezdi feladni a lehetetlen küzdelmet, pedig a 4. járványhullám még csak nem is tetőzött.

Részletek a Krónikán.

Hirdetés