Kezd összeállni a kép, kik állhattak a járványos idők egyik legaljasabb marketinghúzása mögött

Micsoda meglepetés: a csomagolatlan kenyérrel kapcsolatos összeesküvés-elméletet egy csomagolt kenyeret gyártó cég terjeszthette.

Hirdetés

Szögezzük le már a legelején, hogy nem létezik egyetlen releváns tanulmány sem, mely alátámasztaná, hogy a csomagolatlan kenyér miatt százak fertőződnének meg koronavírussal Romániában. Aki ezt állítja, az hazudik, aki pedig ezt terjeszti, az szándékos pánikkeltés céljával álhírt terjeszt, amit egészen biztosan nem háttérérdek nélkül tesz. Mégis, december végén több romániai hírcsatornán is megjelent egy közérdekű felhívásnak álcázott manipuláció, mely szerint naponta körülbelül ötszáz új koronavírus-esetet diagnosztizálnak a csomagolatlan kenyér fogyasztása miatt.

A reklám nagyon alaposan meg volt tervezve, hogy minél több embert tévesszen meg,

például két intézménynév – az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságé és a fogyasztóvédelemé – is feltűnik a pár másodperces szpotban, ugyanakkor hivatkozásként elhelyeztek benne egy apró betűs részt, mely szerint a Bukaresti Műszaki Egyetem tanulmánya alátámasztja a csomagolatlan kenyérre vonatkozó állítást. A reklám szándékosan közérdekű felhívásnak akar tűnni, és azt a látszatot kelti, hogy a megrendelő két állami intézmény. Csakhogy ez nem így van.

A reklámot az Értékeld a minőséget egyesület rendelte meg, melynek honlapján csak a szóban forgó tanulmány szerepel, és

nincs egyetlen árulkodó jel arról, hogy melyik kenyérgyártó cég áll a háttérben.

Az egyesületről mindössze annyit lehet tudni, hogy az elmúlt hónapokban a csomagolt kenyér fogyasztását propagálta, korábbi és jelenlegi elnöke semmilyen magyarázattal nem kívánt szolgálni a sajtónak.

A Paginademedia.ro újságíróinak azonban sikerült kideríteniük, hogy a nyilvános adatok szerint az egyesület székhelye abban az épületben található, melyet a Vel Pitar kenyérgyártó cég részvényesei birtokolnak. Az Értékeld a minőséget egyesület jelenlegi elnöke tagadta, hogy a Vel Pitar tagja lenne az egyesületnek, a székhelyet biztosító Broadhurst befektetési alap pedig

nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi köze van az egyesületnek a Vel Pitarhoz.

A reklámra reagált az összes érintett állami hatóság. Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (DSU) értesítette az audiovizuális tanácsot (CNA), és azt kérte a hírcsatornáktól, hogy távolítsák el a műsorrácsból a reklámszpotot, melynek célja a rossz szándékú manipuláció és a megtévesztés. A készítői egy tudományosan megalapozatlan tanulmányra hivatkozva akartak anyagi hasznot húzni, és a konkurens cégeknek veszteséget okozni. Ráadásul mindehhez olyan közintézmények és kormányzati szervek neveit is felhasználták, akik semmilyen módon nem adták beleegyezésüket. A reklámok tehát eltűntek a képernyőről, a CNA is megvizsgálja az esetet.

Hirdetés

A tudományos szakvélemény nemzetközi szinten egyetért abban:

nincs rá bizonyíték, hogy emberek fertőződhetnek meg koronavírussal a különböző élelmiszerek fogyasztása által.

A Bukaresti Műszaki Egyetem tanulmánya valójában nem statisztikai adatok szintézisét adja, hanem valószínűségszámítással latolgatja a vírus terjedésének lehetséges módozatait, rendkívül zavaros és bonyolult számításokat végezve. A kutatásban egyértelműen megfogalmazódik, hogy az számításokat kizárólag informatikai eszközökkel végezték, statisztikai vagy fizikai módszerekkel meg sem próbálták bizonyítani az állításokat.

A Vel Pitar egyébként korábban is próbálkozott keresztbe tenni a konkurenciának, ebből is gyanítható, hogy ők állnak a december végi aljas marketinghúzás mögött. A pár hónappal ezelőtti reklámszpotjuk arról szólt, hogy a csomagolatlan kenyér veszélyes, mert készítés, szállítás, raktározás vagy árusítás közben bárki ráköhöghet/rátüsszöghet, így a kenyér influenzát és más betegségeket is terjeszthet. A CNA akkor úgy döntött, hogy betiltja a reklámot.

Hirdetés