Kétségbeejtő az árvízhelyzet Erdélyben (VIDEÓval)

Több helyen is településeket öntöttek el a megáradt folyók, patakok.

Hirdetés

Egyre nagyobb károkat okoznak a júniusi zivatarok: Erdély számos vidékén hatalmas áradásokat eredményezett a lezúdult óriási vízmennyiség.

Kedd estére Fehér megye keleti részén számos település került víz alá. A leginkább érintett települések Szépmező, Zsidve, Szancsal és Magyarforró községek voltak, a közigazgatásilag Szépmezőhöz tartotó Betlenszentmiklóst késő estére a megáradt víz szinte teljesen elvágta a külvilágtól.

A környéken kikapcsolták az áramszolgáltatást, a helybeliek emberfeletti erőfeszítések árán próbálják megóvni otthonaikat az ártól.

Betlenszetmiklóson egy idős nőtt az utolsó pillanatban mentettek ki elöntött házából: két szomszéd ment be érte, és a derékig érő vízben, két oldalról támogatva hozták ki.

A zsidvei önkormányzat a helybelieket is felkérte, hogy segítsenek a katasztrófavédelmiseknek az árvíz elleni védekezésben.

Hirdetés

Az árvizek a nagyobb településeket sem kímélték: Nagyenyeden nyolc utca került víz alá.

Nem jobb a helyzet Erdély északkeleti részében sem: a Beszterce-Naszód megyei Marosborgón az esőzések miatt földcsuszamlás keletkezett, amely eltorlaszolta a 17-es főutat.

Óradnán 22 személyt kellett kimenteni az árvíz miatt otthonából.

De persze a Székelyföld sem úszta meg: Udvarhelyszéken Homoródszentmárton, Etéd és Parajd egy részét öntötte el a víz, de Gyergyószentmiklós lakói is küzdenek az árral, és Maros megyében sem jobb a helyzet.

Hirdetés