Két PSD-s tanácsos árulása kellett ahhoz, hogy kimozduljon a holtpontról a váradi metropolisz-körgyűrű

Elhárult az akadály Nagyvárad metropolisz-övezetében tervezett körgyűrű építése elől, kezdődhetnek a telekkisajátítások.

Hirdetés

Több hónapon át tartó időhúzás után, csak sokadik nekifutásra hagyta jóvá a Bihar megyei képviselő-testület a Nagyvárad metropolisz-övezete majdani körgyűrűjének nyomvonalán esedékes telekkisajátításokat, pedig már az is felmerült, hogy a Bihar megyei tanács elveszíti az erre nyert összegeket.

Az ambiciózus tervekkel a helyi politikai viszonyok miatt nem tudtak haladni, mivel sem az RMDSZ, sem a PSD nem volt hajlandó engedélyezni a telekkisajátítások elkezdését. A tanácson belüli kétharmados többség végül úgy lett meg, hogy két PSD-s megyei tanácsos (Ioan Anta és Ioana Bara) szembement a párt megyei vezetőségének döntésével, és engedett Ilie Bolojon (PNL) tanácselnöknek, mondván, fontosabb a megye, mint a párt érdeke. Azt nem tudni, valójában mivel sikerült meggyőzni őket, de tény, a szavazás után mindketten lemondtak tanácsosi mandátumukról.

A 17 kilométeres metropolisz-körgyűrű Nagyvárad déli övezetében épülne fel, jobb összeköttetést biztosítva nagyváradi körgyűrű, illetve a Kolozsvár, a Déva és az Arad irányába vezető országutak között. Az új utat kétsávosra tervezik, menetirányonként egy-egy sávval.

Az önkormányzat számításai szerint a metropolisz-körgyűrű felépítéséhez 339 980 négyzetméter telket kell kisajátítani Nagyürögd, Váradszentmárton és Fugyivásárhely községek területén. A kifizetendő kártérítést a 2022-es évre szóló piaci felmérés alapján mérték fel, több mint 7 millió 368 ezer lejben határozva meg az erre fordítandó összeget.

Hirdetés

A beruházást 70 százalékban a fejlesztési minisztériumon keresztül, az Anghel Saligny Terv keretében finanszírozzák, 23 százalékkal száll be Bihar megyei tanács, 7 százalékkal pedig Nagyvárad önkormányzata.

A két szakaszban zajló munkálatokat jövő tavasszal kezdenék el. Ha nem lesznek újabb akadályozó tényezők, akkor 2024 végéig már közlekedhetünk az új körgyűrű egyes szakaszain, és legkésőbb 2025-ig a metropolisz-övezeti körgyűrű teljes hossza járható lesz.

Hirdetés