Két nap alatt 30 medve látogatta meg a népszerű turistaövezetet

Ezt már túlzás nélkül nevezhetjük medveinváziónak.

Hirdetés

Az ortodox pünkösd hosszú hétvégéjén sokan elindultak kirándulni az Erdélyt és Bukarestet összekötő Prahova völgyébe, ahol népszerű üdülőhelyek sorakoznak egymás mellett. Újra megteltek élettel a csinos hegyvidéki panziók, de a gondtalan kirándulás könnyen életveszélyessé válhat, mivel rengeteg medve bóklászik a környéken. A csendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt két nap során tizenegy akció keretében mintegy harminc medvét üldöztek el a Prahova völgyi üdülőtelepülésekről. Hétszer riasztották őket Sinaiára, háromszor Buştenire és egyszer Azugára. Csak Sinaián 21 medvét kellett elüldözni az elmúlt 48 órában.

A csendőrség arra figyelmezteti a turistákat, hogy ha medve van a közelben, húzódjanak be egy védett helyre, keltsenek zajt, ne készítsenek fotókat, ne etessék és ne dobálják a vadállatokat, maradjanak higgadtak, ne fussanak. A medve jelenlétét a 112-es telefonszámon lehet bejelenteni.

A medvék a székelyföldi városokban is visszatérő vendégek, az éjszaka például Székelyudvarhelyen, a Bethlen negyedi parkban kocogott egy példány.

Hirdetés