Kemény napja volt a román vasútnak, egy Erdélybe tartó vonat kigyulladt, egy mozdony kisiklott és felborult a pocsék állapotú vágányokon

Nem egy leányálom a vonatozás.

Hirdetés

Ismét bebizonyosodott, hogy rengeteg baj van a romániai vasúttal: egy nap alatt két súlyos incidens is történt.

Csütörtökön nem sokkal éjfél előtt a szinajai állomáson kigyulladt egy vonat, amely Bukarestből Brassóba tartott.

A szerelvényen harmincan utaztak, ők szerencsére időben ki tudtak menekülni. Egy férfi ugyanakkor

kézsérülést szenvedett, amikor megpróbálta eloltani a lángokat.

A tűzoltóknak két esetkocsival kellett a helyszínre vonulniuk, hogy eloltsák a tüzet.

Mint kiderült, a vonatot a Regio Călători magán vasúttársaság üzemelteti.

Baleset történt Erdélyben is, a Piski és Petrozsény közötti vonal Hunyad megyei szakaszán, Krivádia és Merisor között, ahol egy mozdony kisiklott és felborult.

A mozdonyvezető megsérült, kórházba kellett szállítani.

A hatóságok szerint előzőleg arról tájékoztatta a vasúti illetékeseket, hogy nem tud megállni a merisori állomáson.

A mozdony szintén egy magán vasúttársaság tulajdonában van.

A két incidens jól rávilágít a romániai vasút problémáira. A Hunyad megyei szakasz, ahol a baleset történt, rendkívül leromlott állapotban van, a hatályos szabályok szerint

a sínek még éppen csak alkalmasak arra, hogy csökkentett sebességgel közlekedjenek rajtuk a vonatok.

Mint ismert, a Román Vasúttársaság (CFR) nehéz anyagi helyzetben van, az elöregedett szerelvények pótlása és a leromlott vasúti hálózat felújítása csillagászati összegekbe kerülne, ami természetesen nem áll rendelkezésre.

Hirdetés

A CFR mellett megjelentek a magán vasúttársaságok is, amelyek zömmel használt, évtizedekkel ezelőtt gyártott, Nyugaton kiszuperált vonatokat üzemeltetnek.

Emiatt egyáltalán nem ritka, hogy a vonatok kigyulladnak, idén rögtön az újév első napjaiban történt ilyen incidens, de korábban is volt olyan, amikor több vonat is kigyulladt menet közben.

Most már biztos, hogy júliustól drágulnak a vonatjegyek

Mostantól teljesen biztossá vált, hogy július elsejétől drágábban vonatozhatunk, csütörtökön este ugyanis megjelent a Hivatalos Közlönyben a közlekedési miniszter rendelete, amellyel jóváhagyta a vonatjegyek árának emelését.

Ami nem is lesz kis mértékű: egyszerre 20 százalékkal emelik a tarifákat.

Az indoklás szerint a drágításra azért van szükség, mert nőtt a cserealkatrészek, az áram, a gázolaj és a motorolaj ára, ráadásul a lej értéke is csökkent az euróhoz képest.

Így a Regio járatain például egy 150 kilométeres távon első osztályon 39, másodosztályon 25 lej lesz egy utazás, míg az Interregio szerelvényeken 71, illetve 48.

A pocsék állapotban levő vasút illetékeseinek szempontjából persze érthető a lépés, az utasok viszont szívhatják a fogukat, hiszen júliustól még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk ahhoz, hogy élvezhessék a román vasút páratlan szolgáltatásait – a közel három és fél óra alatt, a siralmas állapotú vágányok miatt sok szakaszon csigalassúsággal megtett 150 kilométeres távot, a mellékvonalakon a lepukkant, koszos kocsikat.

Amelyek néha a pocsék műszaki állapotuk miatt menet közben ki is gyulladnak.

Igaz, ezzel legalább egy kis izgalmat csempésznek a lassú és monoton utazásba.

Hirdetés