Mozdonytűzzel ünnepelte az újévet a vasút

A 2022-es esztendő már rögtön az elején ismét rávilágított a romániai közlekedési infrastruktúra hiányosságaira.

Hirdetés

Nem indult jól az idei év a romániai vasút számára: már rögtön január másodikán, vasárnap este mozdonytűz borította fel a vasúti forgalmat.

Az incidens az egyik legforgalmasabb vonalon, a Prahova völgyében következett be, Brazi és Crivina települések között, ahol egy műtrágyát szállító teherszerelvény mozdonya gyulladt ki.

A mozdonyvezető lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt tragédia:

még időben lekapcsolta a mozdonyt,

ezzel pedig sikeresen megakadályozta, hogy a tűz a különösen gyúlékony és robbanásveszélyes szállítmányra is átterjedjen.

Azért az eset még így is meglehetősen sokak számára okozott kellemetlenséget, mivel a szilveszterezésből hazatérő utasokat szállító vonatok – összesen 13 szerelvény – 70 és 200 perc közötti késést halmoztak fel, amíg a tűz eloltására és a pálya felszabadítására várakozva vesztegeltek.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter sztoikusan vette tudomásul az újabb incidenst.

Hirdetés

Szerinte

nem az első és nem is az utolsó mozdonytűzzel szembesültünk,

mivel a romániai vasúti infrastruktúra állapota igencsak csapnivaló.

Felvillantott azért némi reménysugarat is: szerinte a következő években az európai újjáépítési pénzekből és egyéb forrásokból korszerűsítik a síneket és a szerelvényeket is, a vasúttársaságot pedig átszervezik.

A mozdonytűz valóban nem ritka jelenség Romániában az elavult szerelvények miatt: tavaly volt olyan nap, amikor több mozdony is kigyulladt menet közben, de nem ez volt az egyetlen nehéz nap a tűzoltók és a vasutasok számára.

Hirdetés