Kedden is a tengerbe fulladt egy turista, hiába kérik a hatóságok szinte könyörögve, hogy a hullámok miatt ne menjenek a vízbe az emberek

Hiába a vörös zászló, a lubickolásról akkor sem akarnak lemondani, ha az életveszélyes.

Hirdetés

Hiába a tragédiák, az emberek jó része nem hajlandó tanulni belőlük: a hétfői halálesetek és a hatóságok figyelmeztetése ellenére kedden is vízbe fulladt egy ember a Fekete-tenger romániai szakaszán.

A tengerparton napok óta rendkívül erős szél fúj, ami jókora hullámokat korbácsol. Ráadásul ez várhatóan a következő napokban is így lesz.

A hatóságok ezért felvonták a vörös zászlót, ami annyit jelent, hogy tilos a fürdőzés a tengerben, a hullámok ugyanis játszi könnyedséggel elsodorhatják az embereket.

Ez azonban nem érdekelte azt a 25 éves Suceava megyei férfit, aki kedden reggel Costineşti-en vetette magát a habok közé.

A jókora hullámok azonban leküzdhetetlen kihívást jelentettek számára, és hiába húzta ki a partra a többi turista, miután feladta a küzdelmet, a kiérkező rohammentők már nem tudták újraéleszteni.

Ezzel két napon belül ő a negyedik halálos áldozat,

hiszen, mint arról beszámoltunk, hétfőn két turista, valamint az egyikük segítségére siető vízimentő is megfulladt.

A vízimentők egyébként sziszifuszi munkát végeznek, a keddi beszámolók szerint hiába figyelmeztetik egyenként az embereket, hogy tilos és veszélyes bemenni a tengerbe, sokan rájuk se hederítenek – van, aki azt mondja, saját felelősségére azért is bemegy a vízbe.

A hatóságok jobb híján kommunikációs kampánnyal próbálják elejét venni a további tragédiáknak.

Hirdetés

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség a keddi tragédiát követően közösségi oldalán emlékeztet mindenkit, hogyan is kell értelmezni a zászlójelzéseket.

A felügyelőség mindenkit arra kér, hogy ne vegye félvállról a vízimentők figyelmeztetéseit, a nagy hullámok és az erős áramlatok ugyanis valós veszélyt jelentenek, és

még a legjobb úszók is izomgörcsöt kaphatnak, elfáradhatnak, vagy elsodorhatják őket az áramlatok.

Ezt követően ismertetik:

  • A piros-sárga zászló azt jelenti, hogy a parton vízimentők figyelik a fürdőzőket.
  • A sárga zászló arra figyelmeztet, hogy veszélyes a tenger, ezért csak a gyakorlott úszóknak javasolják, hogy belemenjenek
  • A piros zászló pedig egyértelműen azt jelenti, hogy tilos a tengerben úszni.

Hétfőn este a belügyminisztérium a három tragédia nyomán már szinte könyörgőre fogta: szintén arra kérte az embereket, hogy ne sodorják veszélybe az életüket, tartsák be a vízimentők utasításait, és ne hagyják figyelmen kívül a piros zászlót.

Hirdetés