FRISSÍTÉS: Hárman fulladtak a tengerbe hétfőn. A vízimentők kiakadtak a turisták felelőtlensége miatt

Hiába a piros jelzés, a figyelmeztetés, a rábeszélés, nem törődnek a biztonsággal.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Vízbe fúlt egy 28 éves Ialomița megyei férfi és a segítségére siető vízimentő is meghalt a tengerben. Mindkettejüket Eforie Nordon húztak ki eszméletlenül a vízből. A férfi a vörös jelzés ellenére fürdeni ment, de a hullámok miatt bajba került. A vízimentő megpróbálta kimenteni, de őt is elsodorták a hullámok. A 48 éves tîrgoviștei férfi tapasztalt vízimentő volt, évek óta vigyázott a fürdőzők biztonságára a tengerparton.

A Fekete-tengerbe fulladt egy férfi hétfő délelőtt Saturn üdülőhelyen. A 23 éves Suceava megyei férfi egy barátjával érkezett nyaralni hétfőn és azonnal fürdeni indultak. Csakhogy a Fekete-tenger teljes romániai partszakaszán vörös jelzés van érvényben a hullámok és a szél miatt, ilyenkor tilos a vízbe menni.

A két férfi figyelmen kívül hagyta a felvont vörös zászlót, de csak egyiküknek sikerült kijutni a nagy hullámok közül. Barátját a vízimentők húzták partra eszméletlen állapotban, de életét a hosszas élesztési kísérlet ellenére sem tudták megmenteni.

A turisták jelentős részét egyébként nem érdeklik a színjelzések, a piros zászlóval jelzett veszélyhelyzet ellenére is fürdenek a tengerben. A hétfői haláleset után a vízimentők ismét megpróbálták felhívni a fürdőzők figyelmét a veszélyekre.

Hirdetés

Vasile Borteș, a tengerpart déli szakaszán dolgozó vízimentők vezetője felháborodva nyilatkozott a Digi24 hírtelevíziónak. Az emberek nem figyelmek semmiféle jelzésre, akkor sem igazodnak a vízimentők tanácsihoz, ha azok egyenként mennek hozzájuk, hogy figyelmeztessék a veszélyekre. Az úszógumi nem a tengerre való – mondta –, mivel ezzel még jobban elsodorhatja az embert a szél és a hullámok. A napozó és fürdőző emberek nem veszik be gyógyszereiket, ezért gyakran elájulnak a parton, nem vigyáznak gyerekeikre, akiket aztán a vízimentők keresnek meg, ittasan, teli hassal mennek a hullámok közé.

A vízimentők vezetője azt mondja, a meteorológiai előrejelzések szerint a következő másfél hétben várhatóan vörös jelzés lesz érvényben a tengerparton, ez pedig őrült műszakokat jelent a mentőknek, mert az átlagosnál kétszer többet kell majd rohangálniuk, hogy megmentsék a felelőtlen emberek életét.

Hirdetés