Fotók forrása: Facebook/ Ambulanta pentru monumente, Banat

Károly herceg támogatásával mentik a katolikus építészeti örökséget a Bánságban is

Karátsonyifalva római katolikus templomából már csak a falak állnak, mindent benőtt a gaz, de azért megmentenék, amit még lehet.

Hirdetés

Temes megye Bánlak községében, Karátsonyifalván áll egy templomrom. Az istenháza még 1878-ban épült, Karátsonyi Jenő gróf adományából, aki a település sváb lakosságának nagy támogatója volt. Alig több mint 140 évvel később, a nemesi család kisemmizése, a svábok kivándorlása, a római katolikus felekezet zsugorodása és az építészeti örökséggel szembeni általános hanyagság porlasztó hatására, a templomból már csak a falak állnak. Azt a keveset, ami megmaradt, egy másik nemes, Károly herceg közvetett beavatkozásával mentenék meg.

Ő a legfőbb támogatója ugyanis az Ambulanța pentru Monumente nevű alapítványnak, mely az ország építészeti örökségnek dob mentőövet. Önkénteseik segítségével párhuzamosan több műemlék állapotát is felügyelik, elvégezve a legszükségesebb, halaszthatatlan állagmegőrzési munkálatokat, ugyanakkor új funkciókkal látva el azokat az épületeket, melyek képesek a megújulásra.

A karátsonyifalvi templom 1991. június 12-ig működött, amikor egy földrengés következtében súlyosan megrongálódott. Nem volt pénz a helyreállításra. A templom oltára alatt található kriptákat a 2000-es évek elején vandál fiatalok szentségtelenítették meg. Azóta sűrű növényzet borította be a területet, fák nőttek a még álló falakon belül.

Az alapítvány szakértők felügyelete alatt, a helyi közösség támogatásával konzerválja a falakat, hogy legalább a romok megmaradjanak, és turistalátványossággá válhassanak. Egy másik egyesület (Center Agape) egy közösségi helzet álmodott ide, de a megvalósításra nagyon sok pénzre lesz szükség. Az önkormányzat és az egyik áruházlánc is támogatja a projektet de ez még édes kevés.

Hirdetés