Kap egy rakás pénzt a Tarom, hogy hazahozza a Blue Air külföldön hagyott utasait

A fapados légitársaság hétfőig az összes járatát felfüggesztette, ezzel mintegy háromezren maradtak hoppon.

Hirdetés

Nagy port kavart a fapados román légitársaság, a Blue Air bejelentése, miszerint keddtől jövő hétfőig az összes romániai járatát törli. A döntést azzal indokolták, hogy a környezetvédelmi minisztérium (azóta kiderült, hogy a Környezetvédelmi Alap) zárolta a számláit, a szén-dioxid-adó befizetésének elmulasztása miatt. Az évek óta veszteségesen működő társaság ugyanakkor sokak szerint csak spekulál.

A döntés azonban mintegy háromezer utassal csellózott ki, közülük sokaknak a Blue Air járataival kellett volna visszatérniük, és most külföldön rekedtek. Eddig több mint kétezer külföldön rekedt román állampolgár kért segítséget a konzulátusokon a hazajutáshoz.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter aztán kedden késő este elmondta: az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) ülésén abban egyeztek meg, hogy a kormány ad 5 millió lejt a Tarom állami légitársaságnak, hogy szervezzék meg a pórul járt utasok hazahozatalát. Ezt persze később jogi úton készülnek visszaszerezni az utasokat cserben hagyó Blue Airtől a többi tartozásukkal együtt. A miniszter azt is mondta, hogy minden cserben hagyott utasnak is lehetősége van jogi úton visszaszerezni a jegye árát.

Az említett határozatot (az 5 millió lejről és a Taromról) a szerdai kormányülésen el is fogadják.

Hirdetés