Hiába várják a Blue Air gépeit az utasok: zárolták a társaság számláit, töröltek minden járatot

Elviekben a befizetetlen a szén-dioxid-adó az oka. De mi a valóság?

Hirdetés

Keddtől jövő hét hétfőig, azaz szeptember 12-ig felfüggeszti az összes romániai repülőjáratát a már egy ideje repülőzuhanásban működő Blue Air, miután a környezetvédelmi minisztérium zárolta a bankszámláit a szén-dioxid-adó befizetésének elmulasztása miatt.  Ahhoz képest, hogy a repülőgép-társaság azt kommunikálja, hogy előreláthatatlan okok vezettek a kialakult helyzethez, úgy tűnik, a hosszú távú megoldás könnyen jött: merthogy közben szerződést kötöttek a pár hónappal ezelőtt, éppen a Blue Air volt vezetője által alapított AirConnecttel, mely több belföldi és nemzetközi járatot átvesz.

A stratégiai egyezség értelmében a jegyértékesítés, a marketing és az ügyfélszolgálat továbbra is a Blue Air feladata lesz, míg az operatív irányítás terhe átkerül az újonnan alakult regionális társasághoz. Azt remélik, hogy az új ATR-72 gépekkel sikerül a működés költségeit racionalizálni.

A román tulajdonban álló Blue Air nehéz anyagi helyzete közismert:

2020-ban 537 millió lej nyereség mellett 403 millió lej veszteséget könyvelhetett el, miközben megvált alkalmazottainak 30 százalékától. A 2021-es adatok nem ismertek, de az biztos, hogy a végső löketet az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) rekordösszegű büntetése adta: kétmillió euró kifizetésére kötelezte légitársaságot, mivel egyetlen év alatt több mint 11 ezer járatot töröltek bármiféle indoklás nélkül, a foglalások díját pedig nem minden esetben térítették vissza az utasoknak.

A Blue Air fellebbezett, mivel úgy vélték, a büntetés jogtalan, mire a főfogyasztóvédő, Horia Constantinescu kifejtette azt a gyanúját, hogy a Blue Air éppen azon ügyködik, hogy kivonuljon a piacról, ezért halogatja a büntetés jegyzőkönyvének átvételét.

Bár a BlueAir a fejleményeket az állami hatóságok nyakába varrná,

mondván, hogy ötmillió euró veszteséget okozott „a román állam egyik magas rangú tisztségviselőjének nyílt uszítása” a repülőtársaság, az idén júliusban alapított AirConnecttel villámgyorsan megköttetett partneri együttműködés joggal kelt gyanút.

Az sem mellékes a történetben, hogy az AirConnect mögött a Blue Air egyik volt vezetője, a kommunizmus idején felkapaszkodott Dorin Ivașcu áll, legalábbis a román sajtó szerint.

Hirdetés

A Blue Air tucatnyi járatának törlése máris fennakadásokat okozott egyes romániai reptereken, például Otopeniben. Háromezer utas érintett, közülük  sokan külföldön rekedtek, mert nem jött a Blue Air gépe – annak ellenére, hogy azt mondták, a külföldről Románia felé tartó járatokat nem érinti a zárolás.

Mint ahogy megszokhattuk, az utasok jogai számítanak a legkevésbé az efféle manőverek idején.

A Blue Air kapcsán Nicolae Ciucă kormányfő felszólította az ügy érintettjeit, hogy oldják fel a helyzetet, tekintettel a mintegy háromezer utasra, akiknek felrúgta az utazási tervét a járatok felfüggesztése. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tisztázta: a fapados légitársaság számláit nem a minisztérium, hanem a Környezetvédelmi Alap (AFM) zárolta, mivel a cég 28 millió lejes tartozást halmozott fel az alap felé. Jogosnak tartja a tartozás behajtási kísérletét, a járatok felfüggesztése viszont szerinte teljesen alaptalan.

Hirdetés