Jön a parlamenti home office, mert kezdődik a kampány, ugye – hírek hétfőn

Nem kell jelen lenni Bukarestben ahhoz, hogy a választottak érdekei képviselve legyenek – különben is, kampányban terepezni kell. Bombaalkatrészt vitt az iskolába egy gyerek. Temes megyében horrorfilmbe illő jelenetet találtak a rendőrök egy családi konfliktus után.

Hirdetés

Jön a kampány, ezért a parlamenti képviselők egy része home office-ból dolgozik a nyárig

Ha Ön azt gondolná, hogy a választottak érdekeit nem lehet otthonról, házi papucsban a laptop előtt ücsörögve képviselni és az ország felvirágoztatásán dolgozni, akkor mélységesen téved. Mert lehet.

Ugyanis a képviselőház költségvetési és pénzügyi szakbizottságának mind a 31 tagja testületileg kérte, hogy a mostani törvényhozási ülésszak hátralevő részében – ami június végéig is eltarthat –, távmunkában dolgozhasson. Azaz ne legyenek jelen Bukarestben, a parlament épületében, a bizottság munkálatain.

A képviselőház állandó bizottsága pedig hétfőn jóvá is hagyta a költségvetési és pénzügyi szakbizottság elnöke, a PNL-s Iulian Huţucă által előterjesztett kérést.

A képviselők online-munkára vonatkozó kérésének oka pedig az, hogy közeledik az európai parlamenti és az önkormányzati választások kampánya, ők pedig így a kampánymunkálatokban is részt vehetnek.

A házbizottság azt is jóváhagyta, hogy az információtechnológiai és távközlési szakbizottság húsz tagja részben online, részben jelenléti, vagyis hibrid üzemmódban dolgozzon júniusig.

Csak nehogy a többi szakbizottság is vérszemet kapjon, mert a végén kiderül, hogy a parlamenti munka kiválóan végezhető online is, tehát nem kell egy halom pénzt rákölteni (ja nem, ez nem fog kiderülni).

Bombaalkatrészt vitt az iskolába egy gyerek Iași megyében. A Dunában is találtak egy aknát

Riadalmat okozott a Iași megyei Mogoșești Siret község általános iskolájának egyik diákja, amikor megjelent az iskolában egy bombaalkatrésszel. Az iskola egyik tanítja riasztotta a hatóságokat, a katasztrófavédelem pirotechnikai csapata pedig kiszállt a helyszínre.

A szakemberek megállapították, hogy egy bomba stabilizátoráról van szó, ami önmagában nem veszélyes ugyan, de mégiscsak egy fegyver alkatrésze.

Hirdetés

A pirotechnikai csoport kihasználta az alkalmat és egy bemutatón elmagyarázta az iskolásoknak és a pedagógusoknak, hogy milyen, háborúból visszamaradt lőszereket vagy fegyvermaradványokat találhatnak a földben és hogy ilyenkor mi a teendő (a lényeg: nem hozzányúlni és értesíteni a hatóságokat).

Hétfőn a Duna-deltában is találtak egy háborús „emléket”: a román–ukrán határszakaszon, a Duna Chilia-ágán egy első világháborúból visszamaradt vízi aknára bukkantak. A hatósági vizsgálat szerint egy 1906-ban, Franciaországban gyártott aknáról van szó, amely egy elsüllyedt hajóról származik. A bombát katonai búvárok emelték a vízből, jelenleg ismét zavartalan a hajóforgalom a Chilia-ágon.

Horrorfilmbe illő jelenetek Temes megyében egy családi konfliktus nyomán

Hétfőn dél körül a temesvári vidéki rendőrséget arról értesítették, hogy a várostól 5 kilométerre fekvő Mosnicán konfliktus tört ki egy házban egy nő és egy férfi között. Amikor a rendőrség kiszállt a helyszínre, a házban egy nőt találtak, szúrt sebbel a nyakán. Sérülése nem életveszélyes, kórházban ápolják.

Az előzetes vizsgálati eredmények alapján a nőt élettársa szúrta nyakon. Ezután a férfi felgyújtotta a gazdaság melléképületét, amelyben megtalálták az elszenesedett holttestét.

A rendőrség szerint a nőnek hat gyereke van. A hatóságok folytatják a történtek körülményeinek kivizsgálását.

 

Hirdetés