Jó hír: patinás nagyenyedi épületet kapott vissza a református egyház

A gond csak az, hogy múzeum működik benne, és az önkormányzat szeretné tovább működtetni.

Hirdetés

Miközben sok esetben évtizedek óta húzódik a kommunizmus idején államosításnak nevezett nyílt színi rablás során a magyar egyházaktól, intézményektől és magánszemélyektől elorzott ingatlanok ügye, most mégis örülhetünk: a restitúciós bizottság visszaszolgáltatott egy patinás, több száz éves nagyenyedi épületet az Erdélyi Református Egyházkerületnek.

A Bethlen- avagy Fejedelmi kastélyként ismert, több mint 400 éves épületről van szó,

amelyben korábban a Bethlen-kollégium is működött.

A hírt maga a város polgármestere, Oana Badea jelentette be, aki szerint 15 éve húzódó restitúciós eljárás végére tett pontot egy bírósági döntés.

A gond csak az, hogy az ingatlanban jelenleg a Nagyenyedi Történelmi Múzeum működik. A polgármesternő közölte, nem szeretnék kiköltöztetni onnan, ezért már meg is kereste a református egyházkerület illetékeseit,

hogy szeretnék továbbra is az ingatlanban működtetni a múzeumot.

Ennek nyomán természetesen az önkormányzatnak bérleti díjat kell majd fizetnie a református püspökségnek, ha az beleegyezik a múzeum maradásába.

Ez az utolsó, a nagyenyedi várban álló épület, amelyet visszaszolgáltattak jogos tulajdonosának.

Hirdetés

A döntés nyomán várhatóan előbb-utóbb a felújítása is elkezdődhet.

A Bethlen-kastély fejedelmi kastély funkcióját töltötte be az Erdélyi Fejedelemség idején. A várfal északi részén áll, korábban a Bethlen Gábor Kollégium tulajdona volt, a kollégium Nagyenyedre költözésekor ebben az épületben folyt a tanítás.

A földszinti termeket volt, amikor istállónak használták, de a fejedelmi időkben konyha lehetett. Békeidőben a kastély földszintjét kollégiumi tornateremmé alakították át.

 

Hirdetés