Jégeső elleni rakéták védik a termést Maros megyében

Erdélyben ez az első megye, amelyet ilyen rendszerrel szerelnek fel.

Hirdetés

Nemrég írtunk arról, hogy Románia esőcsináló repülőgépek vásárlását fontolgatja, ám a mesterséges időjárás-szabályozási kísérletek nem állnak meg itt. Maros megyében most adták át az első 12 jégeső-elhárító rakétát (ezeket fellövik, a felhőkben felrobbannak, és olyan anyagot terítenek szét, ami meggátolja a jégeső kialakulását), amelyeket Mezőfele (Câmpenița), Kund (Cund) illetve Felsőkápolna (Căpâlna de Sus) településekről fognak fellőni szükség esetén.

Mara Togănel, Maros megye prefektusa ugyanakkor azt is közölte, hogy ha a jégeső-elhárító egységet teljes kapacitással üzembe helyezik, akkor már 16 rakétakilövő pont lesz a megye területén, amelyek mintegy 330 ezer hektárnyi termőföldet fognak védeni Maros és Fehér megyékben.

Erdélyben egyébként Maros megye az első, amelyet ilyen rendszerrel szerelnek fel, Romániában pedig a harmadik. Nyugaton egyébként, már jó ideje sikerrel alkalmazzák ezeket a rakétákat a jégkárok mérséklésére, és ideje lenne nálunk is bevetni őket, hiszen látjuk, hogy a klímaváltozás milyen nagy gondokat okoz a mezőgazdaságban. Hol a szárazság, hol meg a heves viharok, jégesők teszik tönkre a termést, holott mindkettő ellen tudnánk tenni.

Hirdetés