Esőcsináló repülőgépeket venne Románia, pedig lenne saját esőcsináló technológiája? Eltalálta!

Egy bolgár céggel egyezkedünk 8 millió eurós gépekről, a mi Országos Csapadéknövelő Hatóságunk meg malmozik.

Hirdetés

Nagyanyám előszeretettel mondogatja, ha valaki az esős (vagy bármilyen) időre panaszkodik, hogy „hál’ isten, az időjárást nem mink irányítjuk, fiam”. Valóban sci-fi-regényekbe (Netflixeseknek: -filmekbe) illő próbálkozásnak tűnik, hogy az ember, a parány, fogja magát, és légköri jelenségeket befolyásolgasson, mintha levest kavargatna.

Pedig erre már 1946 óta képesek vagyunk

(na nem úgy, mintha csak levest kavargatnánk). Bernard Vonnegut atmoszférakutató (a híres amerikai író, Kurt Vonnegut bátyja; állítólag az ő kísérletei inspirálták a Macskabölcső című regény fiktív molekuláját, a szuperjeget) ebben az évben idézett elő a csapatával először úgynevezett felhőmagvasítást (cloud seeding). Vagyis különféle vegyületekkel (pl. ezüst-jodid) mesterséges felhőt hoztak létre, amelyből esőzést, illetve havazást váltottak ki. A technológiát – mint utóbb kiderült –

a CIA a Popeye-hadművelet keretében a vietnámi háborúban is bevetette:

sikerrel hosszabbították meg monszunt, hogy a hatalmas esőzések nehezítsék a vietnámi csapatmozgásokat. Később a katonai célú időjárás-befolyásolást nemzetközi egyezményben tiltották be.

És itt ugorjunk egyet napjaink Romániájába: a mezőgazdasági minisztérium a moldvai megyékben jelenleg olyan repülőgépeket tesztel, amelyek szárnyára olyan eszközöket szereltek, amelyek ezüst-jodidot, valamint kalcium- és nátrium-kloridot juttatnak a légkörbe, ettől pedig nagymértékben fokozódik a csapadék mennyisége – ami az utóbbi években tapasztalt erős aszályok tekintetében jó hír.

E hír kapcsán értesültünk arról, hogy a Iași megyei Dancu településen létezik egy úgynevezett Jégeső Elleni Központ

– ők felügyelik ugyanis a kísérleteket.

És ha ezek (a kísérletek) beválnak, akkor veszünk egy bolgár cégtől 8 darabot a most tesztelt King Air C90-es esőcsináló repcsikből, egyenként 8 millió euróért.

Összehasonlításképpen: egy hasonló modell, ami csak repül, esőt nem csinál, 3 millió dollárból már kijön.

Hirdetés

Egy hasonló repülőgépet görög közreműködéssel egyébként már tavaly is teszteltek az országban.

És most ugorjunk vissza egy néhány évvel korábbi Romániába. Nemcsak Jégeső Elleni Központunk van ugyanis, hanem Országos Csapadéknövelő Hatóságunk is már 2014 óta, amely 75 alkalmazottal működik.

Ők pedig már évek óta birtokában vannak egy technológiának (ez is ezüst-jodid-alapú), amellyel az ország bármely területén képesek lennének esőt vagy havazást előidézni.

Csakhogy az állam nem foglalkozott ezzel a technológiával, és nem adott pénzt már évek óta, hogy gyakorlatba ültessék azt (ezt). Tulajdonképpen nekik is repülőgépekre lenne szükségük, amikre rászerelhetik a saját eszközeiket – a szükséges anyagok helyben előállíthatók lennének –, ám ehelyett tűrtük inkább az évek óta tartó aszályokat.

Most pedig lehet, hogy veszünk a bolgároktól méregdrágán néhány esőcsináló masinát. De akkor meg minek kellett az Országos Csapadéknövelő Hatóság?

Úgy látszik Románia a sci-fi helyett még mindig az abszurdban erősködik…

Hirdetés