Illusztráció: Pinti Attila/Székelyhon

Járványban is az európai gyászlista élén: Romániában halnak meg a legtöbben autóbalesetben

A pandémia drasztikus forgalomcsökkenést (is) hozott, valamelyest javultak a statisztikák, az unió tagállamai közül azonban még mindig nálunk a legveszélyesebbek a közutak.

Hirdetés

Nagyítóval kell keresni a világjárvány pozitív hozadékait, de vannak ilyenek is: a pandémia miatt például látványosan csökkent az autós forgalom, s így Európa-szerte (is) jóval kevesebb halálos közúti balesetet regisztráltak, mint a korábbi években. És a levegő is tisztább lett.

Az Európai Bizottság szakértői kiszámolták,

2020-ban legalább 17 százalékkal kevesebb tragédia történt az európai utakon,

mint egy évvel korábban – ilyen kaliberű visszaesésre nem is volt példa, amióta ezek a statisztikák készülnek.  A szomorú hír viszont az, hogy Románia továbbra is a képzeletbeli fekete dobogó legfelső fokán áll:

még mindig nálunk halnak meg a legtöbben közlekedési balesetben,

85 haláleset jut egymillió lakosra. Járvány ide, karantén oda, még így is nehéz ezen az információn meglepődni, hiszen hosszú évek óta semmi sem változik ezen a téren. Az uniós átlag egyébként tavaly 42 volt. A legbiztonságosabbak amúgy a svédországi közutak, ahol 1 millió emberre 18 haláleset jutott.

Itt egy beszédes grafikon is erről (egymillió lakosra jutó halálesetszám az EU tagállamaiban):

Hirdetés

Románia tehát a mobilitás évtizedek óta nem tapasztalt csökkenése ellenére is vezeti a tragikus rangsort, és képtelen javítani a helyzeten. Köztudott, hogy az országban a legtöbb baleset a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, miatt történik, s akkor a közúti infrastruktúra gyatra állapotáról még nem is beszéltünk.

Hirdetés