Ja, hogy keresztelés közben meghalt egy csecsemő? Na és? Akkor sem változtatunk – mondja a rebellis ortodox érsek

Az extrém megnyilvánulásairól hírhedt konstancai főpap megint nagyot ment.

Hirdetés

A jelek szerint felvállalható járulékos veszteségként, afféle szokványos üzemi balesetként tekint az extrém megnyilvánulásairól ismertté vált, az állami rendelkezések ellen is lázító konstancai ortodox érsek, Teodosie arra a tragikusan végződött suceavai keresztelése, amely során a pópa addig merített egy hathetes csecsemőt a keresztelőmedencébe egymás után többször, is, amíg az végül meghalt.

Teodosie egy keddi televíziós műsorban arra hivatkozott, hogy a keresztelési rituálét nem lehet megváltoztatni, hiszen az egyházi kánon ezer év múlva is érvényes.

„Ezért nem változtatunk. Nem félünk” – mondta az érsek, mintha azoknak kellene szégyellniük magukat, akik számon kérik, miért kell a csecsemőkre veszélyes, barbár rituálékat végezni ahelyett, hogy egyszerűen az újszülött fejére töltenék a vizet.

Teodosie amúgy egy csodálatos hasonlattal is élt. Mint ismeretes, tavaly, a koronavírus-járvány kitörése után ő volt az egyik élharcosa annak az „ellenállási mozgalomnak”, amely nem volt hajlandó engedni az emberek egészségét védeni hivatott rendelkezéseknek, és csak azért is ugyanazzal a kiskanállal áldoztatta a híveket.

Most azt mondta: a kiskanál maga az Istenszülő (azaz Mária), márpedig őt nem lehet bármilyen nővel behelyettesíteni.

Amúgy az ortodox patriarchátus jelezte: a csecsemő halálának körülményeit vizsgáló nyomozás felgyorsítását kérte, és az áldozat családjának is kifejezte őszinte részvétét.

Egyben közölte, hogy nem feltétlenül kötelező a vízbe merítéses keresztelő, ha a szülők nem értenek egyet vele, vagy a gyerek egészségére veszélyes lehet, ezt jelezhetik a pópának.

Hirdetés

A keresztelést végző pópát persze felfüggesztették tisztségéből, bá ha Teodosién múlik, vélhetően még mindig nyugodtan praktizálhatna.

Egy, a keresztelőről készült videófelvétel tanúsága szerint egyébként a pap eleve rosszul tartotta a csecsemőt, mivel nem arccal lefelé, hanem felfelé merítette be háromszor is a keresztelőmedencébe.

Az ügy természetesen óriási felháborodást keltette, a hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomoznak.

De egyes főortodox őboldogságák és őszentségék egy része a jelek szerint még mindig nem érti, mire fel is zajlik ez a nagy cécó egy ártatlan üzemi baleset körül.

Ami továbbra is bármikor bekövetkezhet.

Hirdetés