Izgalmas hetünk lesz: hamarosan kiderül, a lakosság felelősen viselkedett-e húsvétkor

A nemzet mikrobiológusa szerint a korábban bejelentett május 15. utáni lazítás is nagyban függ attól, hogyan alakulnak az esetszámok.

Hirdetés

Négy-öt nap múlva pontosan kiderül, hogy a lakosság betartotta-e a szükséges óvintézkedéseket az ortodox húsvét alkalmával – mondja Alexandru Rafila.

Az ország első számú mikrobiológusa úgy véli, amennyiben a 24 óra alatt regisztrált betegségek száma növekvő tendenciát mutat, azt jelenti, hogy az ünnepek alatt nagyon sokan nem tartották be a hatósági előírásokat, és elősegítették a vírus terjedését, amelynek nagyjából két hétig is tarthat a lappangási ideje.

Amennyiben az esetszám stagnálni fog, a jövő hónap elején már tényleg el lehet gondolkodni a kijárási tilalom lazításán. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy május 15. után is rendkívül óvatosnak kell lennünk, az alapvető óvintézkedéseket ezután is épp úgy be kell tartanunk.

Egyébként sokan vitatják, hogy egyáltalán jó ötlet volt-e három héttel korábban bejelenteni, hogy május 15-e után a hatóságok feloldják a személyekre vonatkozó jelenlegi korlátozások egy részét, a nagyobb városokban azóta máris látványosan megnőtt a forgalom, több ember jár az utcákon és a boltokban is nagyobb a sürgés-forgás, mint Iohannis bejelentése előtt.

Hirdetés