Iohannis: május 15. után szabadon mehetünk bárhova!

Viszont legyen nálunk védőmaszk, mert a boltban és a buszon kötelező lesz.

Hirdetés

Klaus Iohannis szerdán a maga megfontolt módján bejelentette a hét jó hírét. Íme.

Öt hétnyi bezártság után megtudhattuk, hogy május 15. után (ez a meghosszabbított sürgősségi állapot határideje) az oly sok galibát okozó saját felelősségű nyilatkozat nélkül is elhagyhatjuk végre otthonainkat. Vagyis: vesszük a kabátot, táskát, szatyrot stb. és elmegyünk, például a boltba. Ahogy szoktuk. De figyelem: buli nincs, koncert nincs, tömeges cécó nincs május 15. után sem!

A másik fontos hír: nem csak kabátot, táskát, szatyrot stb. kell venni, mikor elindulunk. Kötelező módon védőmaszkot is magunkkal kell majd vinnünk. Ugyanis a védőmaszk viselése kötelező lesz bármely zárt nyilvános térben (például boltokban), illetve a tömegközlekedési eszközökön. Tehát, ne feledjük, ha nincs védőmaszkunk, szerezzünk be, mert május 15. után ezért fognak hazazavarni. És hogy ez a maszkos lét meddig tart? Az elnök szerint az intézkedésnek nincs határideje. Akár jövő évig is érvényben maradhat, a megbetegedések számának és a kezelési eljárások kidolgozásának (például oltás) függvényében.

Ami a közoktatást, különböző csoportos megmozdulásokat, rendezvényeket, koncerteket illeti, egyelőre továbbra is érvényes lesz a tiltás. Egész pontosan addig, amíg a kormány és a felelős szervek kidolgozzák a részletes lazítási akciótervet. És akkor is minden szépen, fokozatosan történik. Szóval abban senki se reménykedjen, hogy mindent megint szabad majd, egyik napról a másikra. Hogy a beharangozott akcióterv mikor valósul meg? A paraszti ész szerint május 15. előtt.

És addig? Iohannis elnök adott nekünk egy kis reményt. És ismét felszólított: maradjunk szépen otthon!

Hirdetés