Itt az ősz, beköszön egy nem is olyan régi, de kellemetlen ismerős…

… robbanás történt egy szebeni tömbházban, ketten meghaltak… és valaki espadrilles cipellőben akarta megmászni a Retyezátot, nem is lett jó vége.

Hirdetés

Itt van az ősz, itt van újra, és beköszön a Covid, hogy a fene vinné el…

Ugye, májusban az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan bejelentette a Covid-járvány végét, mondván, hogy a SARS-Cov-2 vírus immár nem jelent súlyos veszélyt az emberiségre.

Persze, az illetékes szervek világszerte feljegyezték a Covid-esetek számát, viszont borítékolható volt az eredmény: nyáron nem lesz sok megbetegedés. Ez kis hazánkban is pontosan így történt: júliusban 400–600 új esetről érkezett hír, augusztusban pedig 1000–3000 esetről. A fertőzéshez köthető halálesetek száma 3– 4 között mozgott.

Szeptembertől viszont megugrottak a számok: az első igazi szeptemberi héten 7171 új megbetegedést és 14 halálesetet, a második héten pedig 11 226 megbetegedést és 18 halálesetet jegyeztek fel.

De még mielőtt aggódni kezdene bárki is. Ez egy normálisnak tekinthető folyamat. Hiszen bármely egyéb szezonális megbetegedésre (például grippa, egyéb vírusos felső légúti megbetetegedések), tehát a (szezonálissá váló) Covidra is jellemző, hogy az ősz beköszöntővel a vírusok is beköszönnek. Ha ehhez hozzátesszük, hogy szeptemberben elkezdődött az iskola, már sem olyan rejtélyes a számok növekedésének oka.

Azért persze nem árt, ha odafigyelünk, jól megmossuk a kezünket, miután hazajövünk, és persze kezeljük a tüneteket, ha történetesen bekopog a bármiféle hapcimanó.

Szomorú történet: gázrobbanás történt egy szebeni tömbházban, ketten életüket vesztették

A katasztrófavédelem illetékeseit vasárnap reggel riasztották azzal, hogy robbanás történt egy szebeni tömbházban.

A helyszínre érkező tűzoltókat, rohammentőket szomorú látvány fogadta. A három emeletes ingatlan magasföldszintjén levő egyik lakás lángokban állt. A tüzet eloltották, viszont a lakásban két ember holttestére bukkantak.

Az mentőakció során a tömbház más lakásaiban tartózkodó körülbelül 20 ember hála Istennek nem sérült meg, viszont a mentés során többen pánikrohamot kaptak, őket kórházba szállították.

A helyszíni vizsgálat kiderítette, hogy a halálosnak bizonyuló robbanást gázfelgyülemlés okozta. A lehetséges okot jelen pillanatban is keresik.

Mi történhet, ha az ember espadrilles cipőben akar felmászni a Retyezátra? Hát ez!

Hirdetés

Az ember általában leül és elgondolkodik, mielőtt nekivágna egy magas hegynek. Milyen időszakban érdemes odamenni, milyen felszerelést érdemes beszerezni, mielőtt nekivágna az útnak. Mert a magas hegy nem viccel, és ehhez egyáltalán nem kell olyan magasnak lennie, mint a Himalája. Sajnos, tapasztalt hegymászókat is képes csúnyán megviccelni. Néha végzetesen is.

Ha viszont a lelkes turista nem ül le és nem gondolkodik egy picit, mielőtt elindulna, csak a vakszerencsén múlik, hogy le is jön a magas hegyről.

A hunyadi hegyimentő szolgálat sajnálatos módon épp arról számolt be vasárnap, hogy valaki pórul járt a Retyezát-hegységben. Mert nem vette figyelembe a magas hegyi mászás elementáris alapszabályait. Ugyanis espadrilles cipőben mászott fel a hegyre.

Hogy mi az espadrilles cipő? Hát olyan bebújós cipellő, amely általában textil felsőrésszel készül. A talpa meg, nos, hát ilyen sima talp, ami remekül kiszolgálja a cipő viselőjét, például a korzón. De nem a Retyezátban. Szóval, emberünk (történetesen hölgy) espadrilles-ba bújt és nekivágott a hegynek. És persze, hogy csúnya bokasérülés lett a vége. Két mentőcsapatot és egy helikoptert kellett bevetni, hogy biztonságban lehozzák a sérültet a hegyről.

Nyilván együttérzünk a sérülttel. De közben a fejünket is fogjuk. Hogy, tessék mondani, hogy juthat valaki eszébe, hogy espadrilles cipellőkben vágjon neki a Retyezátnak?

Hirdetés