Itt a megoldás a szállodák túlélésére: már működik az első romániai robothotel

Nincs személyzet, a kiszolgálást mesterséges intelligencia és kütyük végzik.

Hirdetés

A szállóvendég online lefoglalja a szobáját, kap egy kódot, aminek a segítségével megérkezésekor bejuthat a hotelbe, a szobájába, reggelizhet, kicsekkolhat és fizetheti is a számlát, közben senkivel nem találkozik Mi lehet ennél jobb megoldás járvány idején, ha az embernek halaszthatatlan elintéznivalója van egy városban és közben meg is kell szállnia?

Éppen így folyik az élet egy galaci szállodában, ahol az országban elsőként – és egyelőre egyedüliként – valósították meg a személyzet, tehát emberi kontaktus, tehát fertőzésveszély nélküli forgalmat – írja a Viata Liberă nevű galaci helyi hírportál,

A Galac központjában működő kis hotel, a Vila Clasic tulajdonosa, Bogdan Ionescu azt mondja, még a tél végén, a koronavírus-járvány legelején jutott eszébe ez az ötlet, amikor előre látta: ha eldurvul a helyzet, bezárhatja a boltot. Előremenekült és – lévén, hogy automatizálási mérnöki diplomája van – úgy döntött, a mesterséges intelligencia és a kütyük segítésével fogja működtetni vállalkozását. A kis szállodának eleinte csak az egyik szobáját automatizálták, most a hatból öt így működik.

A hotelben csak délelőtt dolgozik egyetlen alkalmazott, aki a szobákat takarítja és hozza rendbe, 13 órától a kütyük veszik át az uralmat. A reggelit is egyelőre ez a személy hozza, de a közeljövőben ezt is automatizálni kívánják. Ha a vendégnek céges számlára van szüksége, csak megadja a cég adószámát, a rendszer pedig lekérdezi az adóhivatal adatbázisából a részleteket és kiállítja a számlát. Azt is tervezik, hogy az intelligens rendszer kamerák meg egyéb szenzorok segítéségével nemsokára képes legyen azt is eldönteni, ha valamilyen sürgősségi helyzet áll elő és hívja a 112-t.

A kis vállalkozásnak eddig 15 alkalmazottja volt, most kettő van.

Hirdetés