Ítéletidő: végleg elvesztette a Békás-szorost Hargita megye

A Ploieşti-i Ítélőtábla Neamţ megyének adott igazat a határvitában.

Hirdetés

Neamţ megye javára döntött a Ploieşti-i Ítélőtábla a Gyergyószentmiklós és a moldvai Almásmező (Bicaz-Chei) közötti határvitában, ez azt jelenti, hogy Hargita megye véglegesen elvesztette a Békás-szorost, hiába kérték Borbolyék a korábbi, másodfokú ítélet érvénytelenítését.

Az ügyben korábban a prahovai törvényszék Hargita megyének kedvező ítéletet hozott, mivel figyelembe vették, hogy Gyergyószentmiklós polgármestere 1998-ban úgy írta alá a Békás-szoros és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozásáról szóló kataszteri dokumentáció jegyzőkönyvét, hogy a neamțiak nem tájékoztatták arról az egyáltalán nem mellékes körülményről, hogy a benne szereplő határ eltér az 1968-ban megállapított határtól.

A Ploieşti-i Ítélőtábla másodfokú ítélete azonban már Almásmezőnek kedvezett, Borboly Csaba megyei tanácselnök pedig már akkor jelezte, hogy megtámadják az ítéletet. Hargita megye arra hivatkozott, hogy nem engedték belépésüket a perbe, pedig a határ menti települések határvitái a megyére is tartoznak.

George Lazăr, Neamţ megye prefektusa most szinte ujjongva mesélte, hogy az ítélőtábla ismét a javukra döntött, így Hargita megye már semmit nem tehet. Lazăr nagyon büszke hazafinak tartja magát, amiért a számukra kedvező igazat sikerült kiharcolni.

Az ítélet értelmében Gyergyószentmiklós és Hargita megye 4–4 (vagyis összesen 8) ezer lejt is kénytelen fizetni Almásmezőnek.

Hirdetés