Hargita megye nem mond le egykönnyen a Békás-szorosról

Folytatja a jogi küzdelmet a jogerős ítélet ellenére is.

Hirdetés

Gyergyószentmiklós és a moldvai Almásmező közötti határvita már egy jó ideje tart, és ennek nem vetett véget az sem, hogy júniusban a Ploieşti-i Ítélőtábla jogerősen megerősítette, a Békás-szoros a Neamț megyeiekhez tartozik. Hargita megye önkormányzata már az ítélet meghozatalakor jelezte, hogy kérni fogják a döntés érvénytelenítését. Erre került sor a múlt héten, amikor iktatták a keresetet a legfelsőbb bíróságon, tájékoztat a Székelyhon.

A Hargita megyei önkormányzat nem nyugszik bele, hogy az ítélőtábla nem engedélyezte belépésüket a perbe, főleg annak tükrében, hogy jogszabály írja elő, a megyék határtelepüléseinek területi vitáit a megyei önkormányzatok bevonásával kell rendezni, ugyanis nemcsak két település, hanem két megye határvitájáról van szó. Ehhez képest az ítélőtábla még csak nem is hallgatta meg Hargita megye érveit.

Az ügyben korábban a prahovai törvényszék Hargita megyének kedvező ítéletet hozott, mivel figyelembe vették, hogy Gyergyószentmiklós polgármestere 1998-ban úgy írta alá a Békás-szoros és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozásáról szóló kataszteri dokumentáció jegyzőkönyvét, hogy a neamțiak nem tájékoztatták arról az egyáltalán nem mellékes körülményről, hogy a benne szereplő határ eltér az 1968-ban megállapított határtól.

Hirdetés