Ismét ő nevet a végén: Ion „Sebezhetetlen” Iliescu intézete ezúttal is megúszta a felszámolást

Pedig az új parlamenti többség milyen szépen megszavazta a Román Forradalom Intézetének az eltüntetését. Aztán jött az alkotmánybíróság és visszatette a pénzt az exállamfő zsebébe.

Hirdetés

Nehéz, nyomasztó időket élünk mi, földi halandók, de ha ez bárkit vigasztal, tudunk valakit, aki ma biztosan indiántáncot járt örömében (ha még tud olyat): Ion „Sebezhetetlen” Iliescuról van szó, aki ismét óriási győzelmet aratott, a pénznyelő sóhivatala ugyanis megúszta a felszámolást. Ezúttal is!

Miután a szenátus februárban döntéshozó kamaraként megszavazta végre a Román Forradalom Intézetének felszámolását, az alkotmánybíróság ma lesöpörte az asztalról a jogszabályt, mivel a talárosok szerint a kezdeményezés alkotmányellenes.

Gyakran írtunk mi is erről a nulla teljesítményt felmutató akármiről: ezt az intézetet két olyan figura – Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu – vezeti, akiket a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekményekkel vádol éppen a forradalom perében.

2004-es megalakulása óta az intézetesek csak egy gyomorforgató botrányt tudtak összehozni 2019-ben, s az akkori Orban kormány fel is akarta számolni Ion Iliescu pénzt fialó szervezetét, az akkor még PSD-többségű szenátus viszont nemet mondott rá, s bár az államfő is visszaküldte a parlamentnek a rendeletet, a dologból ismét nem lett semmi.

Hirdetés

A választások után újra napirendre került a téma, az új koalíció meg is szavazta az intézet felszámolását, a talárosok pedig most gyakorlatilag visszatették a pénzt Iliescuék zsebébe.

És találják ki, melyik párt fordult az alkotmánybírósághoz februárban? Igen, ők!

Hirdetés