Iliescu ismét szemberöhögheti az országot: a szenátus megmentette a felszámolástól a Román Forradalom Intézetét (FRISSÍTVE)

A rendszerváltás negatív figuráinak indokolatlanul létrehozott pénznyelőjét a kormány szerette volna megszüntetni. Nem sikerült.

Hirdetés

Frissítés

Eközben a képviselőház az alig három évvel ezelőtt létrehozott, a levantei kultúrával és civilizációval foglalkozó intézetet (Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului) mentette meg a felszámolástól, melynek az alapítója és főmuftija egy bizonyos Emil Constantinescu, aki szintén exelnök. Ebben az esetben sem tudjuk, mi a jó éggel foglalkozik az amúgy szintén állami támogatásból élő szervezet, de arra biztos jó, hogy az államfő lefoglalja magát.

Az ország posztforradalmi korszakának talán leggyűlöltebb politikusa egy igazi túlélő: miután a kormány az elmúlt év végén sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az Iliescu vezette Román Forradalom Intézetének felszámolásáról, a szenátus szerdán – döntéshozó kamaraként – elutasította a kezdeményezést.

Tömörebben: a felsőház megakadályozta ennek a pénznyelő akárminek a megszüntetését, amelyet ráadásul két olyan figura vezet – Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu –, akiket a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekményekkel vádol a forradalom perében.

A kormány tavaly decemberben azzal indokolta a Román Forradalom Intézetének a felszámolását, hogy a tevékenysége teljes mértékben irreleváns ahhoz képest, hogy az állami költségvetésből mekkora összegeket szív le.

Hirdetés

Persze az eredeti elképzelés szerint önfenntartónak indult, de valahogy mégis másképp alakult a szervezet sorsa, amely vaskos kis havi juttatást biztosít a rendszerváltás negatív figuráinak.

A Román Forradalom Intézete tavaly decemberben került be a hírekbe, miután koncertsorozatot akart szervezni a forradalom áldozatainak az emlékére, ebből aztán akkora botrány lett, hogy végül lefújták az egészet.

Hirdetés