„Ionopot chivanoc, elnoc ur, 5 000 lei o birşag!” De Iohannis nem akar fizetni…

A diszkriminációellenes tanács összeült, döntött: Iohannisnak fizetnie kell. Az RMDSZ is diszkriminált.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Klaus Iohannis tudomásul vette a CNCD határozatát– közölte az államelnöki hivatal –, de mivel úgy gondolja, hogy a döntés „mélységesen politikai jellegű”, óvást nyújt be ellene a bíróságon.

Ötezer lejes pénzbírságot szabott ki a diszkriminációellenes testület (CNCD) Klaus Iohannis elnökre, miután az álkisebbségi államelnök április végén még a szokásos romániai nacionalista diskurzushoz képest is primitív és agresszív magyarellenes beszédet mondott április végén.

„Ionopot chivanoc, peszedeee…” – sikeredett bunkóra az elnöki vicceskedés április 29-én, amikor Iohannis egy élő televíziós beszédében azzal vádolta a PSD-t, hogy Orbán Viktorral megegyezve oda akarja adni Erdélyt a magyaroknak.

A CNCD vezetőtanácsának tagjai 6-1 arányban szavaztak amellett, hogy Iohannis diszkriminált és megszegte a méltósághoz való jogot, mert negatív színben tüntette fel az etnikai hovatartozást, és 5-1 arányban döntöttek a bírság kiszabása mellett.

A testület határozata még nem jogerős, Iohannis fellebbezhet ellene a bíróságon.

A CNCD egyébként egy sor politikus korábbi, feljelentett nyilatkozatait is megvizsgálta. Liviu Dragnea például egy korábbi, a kormány ellen tüntetőket patkányoknak nevező nyilatkozata miatt figyelmeztetésben részesült.

Hirdetés

Nicolae Robu temesvári polgármester szintén figyelmeztetést kapott amiatt, hogy korábban azt mondta: betiltja a román mulatós zene, a manelé nyilvános előadását és lejátszását a város közterületein.

Ludovic Orban miniszterelnök és Rareş Bogdan egykori tévés, jelenlegi EP-képviselő egy-egy vörös pestisezős kijelentésére viszont a szólásszabadság elvét kell alkalmaznia testület szerint.

Elmarasztalták az RMDSZ-t is, a PSD, az USR, a PMP és a PNL mellett, mivel a tavalyi európai parlamenti választáson nem tartotta tiszteletben a nemi egyenlőség elvét. A határozat szövege homályosan fogalmaz, de minden bizonnyal a női és férfi jelöltek arányára vonatkozik a döntés. A pártok nem kaptak pénzbírságot, csak figyelmeztetést.

Traian Băsescu volt államfő egyik, speciális nyugdíjasokra vonatkozó kijelentése a szólásszabadság jegyében nem minősül diszkriminációnak, viszont egy cigányozós eszmefuttatása miatt 6 000 lejt kell fizetnie bírságként.

A Realitatea televízió egyik 2019. márciusi (!!!) műsorában elhangzott magyarellenes kijelentésekért kétezer lejes bírságot kapott Octavian Hoandră műsorvezető és Marius Paşcan parlamenti képviselő, viszont Cozmin Guşă és Dan Tanasă kijelentései a szólásszabadság jegyében nem diszkriminatívak – döntött a CNCD.

Hirdetés