Ion Iliescu jól kioktatta az országot arról, hogyan kell szépen viselkedni, miután fejbe verték Gelu Voican Voiculescut

Mert ő még mindig tudja a tutit.

Hirdetés

Nem maradt néma az utóbbi időben kissé gyengélkedő Ion Iliescu egykori államfő, az 1989-es forradalom közbeni és utáni eseményeinek egyik központi, negatív alakja, miután szombaton egy megemlékezésen a felháborodott résztvevők egyike egy mankóval úgy fejbe verte Gelu Voican Voiculescut, a forradalom utáni első miniszterelnök-helyettest, hogy azt azonnal elöntötte a vér.

Iliescu a blogján azzal vádolt meg egyes forradalmár- és civil szervezeteket, hogy rá akarják erőszakolni a saját, forradalommal kapcsolatos álláspontjukat a közvéleményre, és át akarják írni a történelmet.

Felidézte, hogy harminc évvel ezelőtt a forradalom idején az emberek azt követelték, hogy az állami szervek ne lépjenek fel erőszakosan a forradalmárokkal szemben, ehhez képest most erőszakoskodnak az akkori vezetőkkel szemben.

Szerinte Voiculescu bántalmazása azt jelzi, hogy a megbékélés még harminc év után sem lehetséges, de azért felszólította a jóhiszemű embereket, hogy ítéljék el az erőszakot.

Hirdetés

Voiculescu amúgy a jelek szerint nem ijedős: vasárnap reggel a forradalom bukaresti emlékművénél megtartott megemlékezésen is feltűnt.

Egyébként Iliescu elvtárs kommentárja nem kicsit cinikus, hiszen azért emeltek ellene és Voiculescu ellen is vádat emberiesség elleni bűncselekmények miatt, mert az ügyészség szerint éppen ők voltak azok, akik annak érdekében, hogy magukhoz ragadhassák a hatalmat, a hadsereg bevonásával diverziót keltettek, elhintették a forradalmárokra támadó terroristákról szóló mesét, az így bekövetkezett káoszban pedig több mint ezer ember halt meg, több ezren pedig megsebesültek.

Hirdetés