Persze, hogy a legnagyobb titkok tudója, Ion Iliescu nem jelent meg a forradalom perének első tárgyalási napján

Sőt mindenféle kifogásokkal próbálja hátráltatni az eljárást.

Hirdetés

Ha már közeleg a forradalomnak nevezett 1989-es eseménysorozat harmincadik évfordulója, a román igazságügyi szervek most már eljutottak oda, hogy elkezdődjön a per a több száz ember haláláért felelős akkori vezetők ügyében.

A legfelsőbb bíróság pénteken olyan, mint egy frissen felépült hipermarket az első napon, nyitás után öt perccel, miután minden termékre 70 százalékos leárazást hirdetett: több mint hatszázan lepték el az épület folyosóit, mivel polgári peres félként kívánnak csatlakozni az ügyhöz, amelyben amúgy több mint ötezer idézést küldött ki a legfelsőbb bíróság.

Ezért előtérben hangszórókat helyeztek el, hogy az emberek hallják, amikor a bíró a terembe szólítja őket.

Persze bekövetkezett, ami ekkora tömeg esetén szokott, hiszen nem mindenki bírja a gyűrődést, főleg, hogy számos idős ember is van az érdeklődők között: többen is rosszul lettek, a rohammentősök részesítették elsősegélyben őket. A helyszínen ugyanakkor több csendőr és rendőr is jelen van.

A per egyébként egyelőre az előzetes szakaszban van, amelyben a bíró megvizsgálja a vádlottak, illetve a perhez polgári peres félként csatlakozottak, valamint az 1989. December 21. Egyesület által benyújtott kérelmeket és kifogásokat.

Az ügy nagyágyúja, Ion Iliescu, az akkori események nagy karmestere, a Nemzeti Megmentési Front volt vezetője, akit később többször is államfővé választottak, már csak emiatt sem jelent meg a bíróságon.

Hirdetés

Ügyvédje, Adrian Georgescu azt mondta, a pernek ebben a szakaszában amúgy sem kötelező a vádlott jelenléte. És persze emellett igyekeznek hátráltatni is az eljárást: az ügyvéd szerint több kifogást is benyújtottak, amelyek alapján kérik az ügy visszautalását a büntető eljárás nyomozati szakaszába. Az egyik ilyen beadványuk jogellenesen beszerzett bizonyítékokra vonatkozik.

A katonai ügyészség áprilisban emelt vádat az érintettek ellen.
Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után, 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek.

Hirdetés