Iohannis visszadobta a medvetörvényt, de Tánczos azt mondja, nem lesz itt semmi probléma

A miniszter megígérte, úgy pontosítják a törvény szövegét, hogy ne adjon lehetőséget a túlkapásokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, Klaus Iohannis mindenképpen el akarja veszíteni a magyar szavazóit: nem volt elég a ionopotchivanoc peeeszeeedézés, most még az emberekre (köztük a székely megyék lakosaira) veszélyt jelentő medvék eltávolítását lehetővé tévő törvényt sem volt hajlandó kihirdetni, ehelyett visszaküldte a parlamentbe egy kis pontosításra. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, a törvény egyik „fővédnöke” azonban sietett elmondani, hogy az államfő nem azt akarja, hogy egyáltalán ne legyen ilyen jogszabály, az említett részleteket pedig a parlament illetékes bizottságaiban haladéktalanul pontosítani fogják, hogy több kifogás ne merülhessen fel.

A törvényt decemberben fogadták el, és ennek szövege lényegében megegyezik a tavaly nyáron elfogadott sürgősségi kormányrendelet szövegével, amely lehetőséget ad a veszélyes medvék elhajtása mellett azok elaltatására és áthelyezésére, illetve szükség esetén a kilövésükre is. Egyetlen, az RMDSZ által javasolt módosítás került bele a szövegbe, így a törvény már nemcsak a települések határain belül garázdálkodó, hanem a településeken kívüli területeken veszélyt jelentő nagyvadakra is vonatkozik.

Iohannis kifogásai éppen ezzel a passzussal szemben merültek fel, szerinte ugyanis nincs pontosan szabályozva az eljárás, így az (a medvékkel szembeni) visszaélésekre adhat lehetőséget.

Tánczos a Digi24 műsorában azt mondta, hogy az államfő nyilván tisztában van vele, hogy az emberi beavatkozás vészhelyzet esetén mindenképpen szükséges, a törvény kifogásolt részeit pedig úgy fogják módosítani, hogy 99,9%-ban elkerülhetők legyenek a túlkapások.

Hirdetés

Iohannisnak (ezt már nem a miniszter mondja) nyilván kellett tennie egy ilyen kört, hiszen a barnamedve védett faj, nálunk él a legnagyobb európai populációja, így meg kellett mutatni a zöld EU-tisztviselőknek, hogy nálunk a medvék is emberek (a székelyeknek meg ionopotchivanoc).

A kormányrendelet júliusi elfogadása óta egyébként Tánczos szerint 6–7 medvét lőttek ki, mintegy 120 esetben hajtották el a veszélyes példányokat, pár tucat nagyvadat pedig áthelyeztek.

Hirdetés