Iohannis Kenyában szafarizott, a román hadsereg Patriot-rakétákkal lövöldözött – szerdai hírmix

És azt is mutatjuk, hogyan verik át a kereskedők a Fekete Pénteki naaaagy árengedményeknek bedőlő vásárolókat.

Hirdetés

Nézzegessen képeket a szafarizó Iohannisékról

…aki kedden tíznapos hivatalos afrikai körútra indult, hogy környezetvédelmi kérdésekről tárgyaljon. Az államfő útjának első állomásaként Kenyába látogatott, ahol kedden találkozott William Ruto kenyai elnökkel.

Szerdán az elnöki programban szafarizás szerepelt a Nairobi Nemzeti Parkban, ahová nem csak a kenyai környezetvédelmi miniszter és a Kenya Wildlife Service vezetője, hanem a felesége, Carmen Iohannis is elkísérte. A román államelnöki hivatal csak egy száraz közleményt adott ki az eseményről, a Kenya Wildlife Service azonban fotókkal is bőségesen ellátta beszámolóját. A képeken látható, hogy az eseményhez megfelelően öltözött államfő és felesége hogyan autózik egy katonai járművön és hogyan tekint meg különféle dolgokat.

Kenyából Iohannisék Tanzániába utaznak, majd következik Szenegál és a Zöldfoki Köztársaság. Zanzibáron megtekintik Freddie Mercury szülőházát is.

Itt van a fekete pénteki kereskedői trükközések iskolapéldája

Minden évben hatalmas árengedményekkel árasztják el a mit sem sejtő embereket a Black Friday elnevezésű promóciós nap(ok)on (heteken?), a cégek és áruházláncok kéretlen e-mailekkel és SMS-ekkel (!) próbálják bevonni az olcsó árura vadászó embereket. Akik – jóhiszeműen – bele is mennek mindenféle játékba, csakhogy a „hihetetlen”, „csak most, csak Önnek!” jellegű akciók vége nem mindig az, hogy az ember olcsóbban vásárol valamit

Itt is van például a kolozsvári Mömax lakberendezésre szakosodott áruház példája, amely először felvitte az árat, aztán levitte: a termék pedig még így is drágább lett, mint előtte volt. Az áruházat 40 ezer lejre büntette a fogyasztóvédemel, mivel a Fekete Péntek-típusú akciók esetén a törvény előírja, hogy az utolsó 30 nap legalacsonyabb árát kell alapul venniük az árengedmény alkalmazása előtt. Jól nézzük meg tehát, mit, honnan és milyen feltételekkel vásárolunk, ha nem akarjuk, hogy belerokkanjon a pénztárcánk!

A román hadsereg kipróbálta a Patriot-rakétáit, de műszaki hiba csúszott a gépezetbe

Első ízben próbálta ki élesben a román hadsereg az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolt Patriot-rakétarendszerét. Szerdán, a Konstanca melletti Midia-foki lőtérről tesztlövészetet tartottak, és kilőttek három föld-levegő rakétát. A hadgyakorlat keretében a rakéták célpontjai drónok voltak, amelyek 60 kilométeres távolságban repültek.

A lőgyakorlaton, amelyen részt vett a miniszterelnök, a szenátus elnöke és a védelmi miniszter is, az első két rakétakilövés gond nélkül lezajlott, a harmadikkal azonban problémák voltak. Egy műszaki hiba miatt ugyanis az utolsó Patriot-rakétát csak egyórás késéssel sikerült kilőni. Ezt a 74-es Patriot ezred parancsnoka, Virgil Toșa azzal magyarázta, hogy a vezérlőegység elveszítette a kapcsolatot a katonai járműre szerelt kilövőegységgel. Reméljük, hogy ha neadj isten, egyszer tényleg szükség lesz ezeknek a fegyvereknek a bevetésére, az érkező légi fenyegetésnek nem kell egy órát várakoznia majd a levegőben, hogy a román Patriot-rakéta eltalálhassa…

Hirdetés

A Patriot föld-levegő rakétákat az amerikai Raytheon hadivállalat fejlesztette ki a légi fenyegetések semlegesítésére. A rendszert az Egyesült Államok hadserege rendszeresítette az 1980-as évek közepén, azóta több szövetséges állam is megvásárolta. Románia 2020-ban vásárolta az első ilyen üteget, azóta további három egységet kapott. A román hadsereget összesen hét ilyen rendszerrel látják el, a program összértéke 3,9 milliárd dollár.

Nézze meg a védelmi minisztérium videóját az eseményről:

 

Hirdetés