Iliescu még nem, csak a pajtásai izgulhatnak, a melegrekord után apokaliptikus idő jön – hírmix

És nem engedik ki a börtönből a drogos gázolót, aki tavaly két fiatalt ölt meg a román tengerparton.

Hirdetés

Ismét elindulhat a büntetőeljárás Iliescu fő bűntársai ellen

Klaus Iohannis jóváhagyta, hogy büntetőeljárást indíthassanak Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes ellen az 1990-es bányászjárással összefüggésben elkövetett emberiesség elleni bűntényeik miatt. Iohannis a legfőbb ügyészség kérésének tette eleget, érdekes azonban, hogy a triumvirátus harmadik tagjáról, a főkolompos Ion Iliescuról – aki akkoriban államelnök volt – egy szó sem esett, pedig a legfőbb ügyész április elején az ő esetében is kérte az elnöki jóváhagyást a büntetőeljárás megkezdéséhez. A három említett volt fejes, és több másik társuk ellen 2017-ben egyszer már vádat emeltek a 4 ember halálával és csaknem 1400 ember testi vagy lelki sérülésével végződő hírhedt bányászjárással összefüggésben elkövetett emberiesség elleni bűnök miatt, ám 2020 decemberében a legfelsőbb bíróság arcpirító módon úgy döntött, hogy új nyomozást rendel el az ügyben, ami azzal járt, hogy megsemmisítették az ügyészek által addig összegyűjtött összes bizonyítékot, és elölről kellett kezdeni az egész hercehurcát. Iohannis jóváhagyása a hercehurcának csak az első része, így a jelenleg 94 éves Iliescu a pajtásaival együtt továbbra is röhöghet a markába.

Börtönben marad a drogos gázoló

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad Vlad Pascu, az a fiatalember, aki tavaly augusztusban, akkor 19 évesen többféle kábítószer hatása alatt halálra gázolt két fiatalt, három másikat pedig megsebesített a 2 Mai tengerparti üdülőhelyen, majd elmenekült a helyszínről. A rendőrök nem sokkal később előállították, majd a vizsgálatok során kiderült, hogy kokaint, amfetamint és metamfetamint is fogyasztott a baleset előtt. Az eset már csak azért is országos felháborodást keltett, mert korábban a fiatalembert már többször is kábítószer-birtokláson érték a közegek, de a befolyásos apuka valahogy mindig elsimította az ügyet. Pascu ügyvédje hétfőn kérvényezte, hogy védence ezentúl házi őrizetben várhassa az ítéletet, ám kedden a konstancai bíróság már el is utasította a beadványt.

A melegrekordok után jön egy kisebb apokalipszis

Tegnap még csak egy szokásos kéthetes előrejelzést kaptunk az Országos Meteorológiai Szolgálattól, amiben jelezték, hogy a szokatlan áprilisi melegnek hamarosan vége szakad, aztán keddre már utolérhették magukat a hétvégén felgyűlt munkával, mert ma már egyre-másra riogattak a figyelmeztetéseikkel. Hétfőn, április 15-ikén volt a romániai meteorológiai mérések korszakának legmelegebb április 15-ikéje, rengeteg helyen megdőltek az abszolút rekordok, olyan telepüólés is van az országban, ahol 33,7 fokot mértek. Aztán kedd délutántól máris kiadtak egy csütörtök estig érvényes sárga riasztást a légköri instabilitásra vonatkozóan: Erdélyben és a Bánságban is heves záporokra, zivatarokra, elszigetelten jégesőre is lehet számítani ebben az időszakban. A szakértők szerint nemcsak, hogy most kapjuk a nyakunkba a nyugatról érkező Renáta vihart, de egy újabb adag szaharai por is átvonul fölöttünk, mielőtt a Fekete-tenger felé távozna. A hőmérsékleti értékek a következő napokban a hétfői rekordokhoz képest akár 20 fokkal is csökkenhetnek. A sárga riasztás alatt az említett régiókban a csapadék mennyisége helyenként elérheti a 40 millimétert, a szél erőssége pedig az 50–70 kilométer/órát is.

Hirdetés