Mégsem büntetik meg Nagykárolyt Kölcsey miatt, egy zseb csicsókát se ér a román Golden Gate – hírmix

Az időjárás pedig továbbra is szeszélyes: ha eddig meleg volt, eztán hideg lesz.

Hirdetés

Mégsem büntetik meg Nagykárolyt Kölcsey miatt

Tavaly éppen a magyar költészet napján, április 11-ikén sikerült a Szatmár megyei művelődési igazgatóságnak 10 ezer lejre bírságolnia a nagykárolyi polgármesteri hivatalt, amiért az szerintük törvénytelenül emeltetett szobrot a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek. Az említett igazgatóság azt is kifogásolta, hogy a talapzaton a Himnusz egyik sora („Nyújts feléje védő kart”) csak magyar nyelven szerepel, románul nem tüntették fel. A mondvacsinált indokok mögött természetesen a jó öreg magyarellenesség rejtőzik. A szoboravató amúgy is magyarellenes hangulatkeltés közepette zajlott: az ünnepségre érkező akkori magyar köztársasági elnököt, Novák Katalint ellenségesen fogadták a a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű széljobb szervezet által a helyszínre utaztatott nacionalista román tüntetők.

A nagyváradi bíróság azonban most alapfokon érvénytelenítette a tavalyi büntetést. A döntést – amit a művelődési igazgatóság még megtámadhat – a Facebook-oldalán üdvözölte a partiumi város polgármestere, Kovács Jenő, aki szerint hamarosan lefordíttatják és feltüntetik román nyelven is az említett verssort. Részletek a Krónikán.

Elég ratyi lett a román Golden Gate

Tavaly nyáron az öt évig tartó nagyszabású munkálatok után átadták a forgalomnak Brăila városa mellett a romániai Golden Gate-nek is nevezett új Duna-hidat, amely Tulcea és Brăila megye között teremt kapcsolatot. Az 500 millió euróból épült, csaknem két kilométer hosszú híd 1120 méteres támaszközével az EU harmadik leghosszabb függőhídja lett, és az ország legnagyobb infrastrukturális beruházása volt a rendszerváltás óta. Csakhogy a nagy öröm után jött a szokásos üröm: kiderült, hogy – hiába a japán és olasz építtetők és a korszerű technológia – végső soron ezt is Dorelék építették fel. A hídon ugyanis az átadás óta eltelt 9 hónap során már harmadik alkalommal kell aszfaltozási munkálatokat végezni, mert a repedések és a kátyúk minduntalan birtokba akarják venni a román Golden Gate-et. A híd különben 10 évig „garanciában van”, ezalatt az idő alatt az építtetőnek kell a szükséges javításokat elvégezni. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint az értékelés során több olyan hibát is találtak az illetékesek, amiket az építtetőknek ki kell javítani, addig nem veszi át a minisztérium a hidat.

Eddig volt, ahogy volt, eztán lesz, ahogy lesz

Eddig is szokatlanul meleg volt az április és ez a nyárias időjárás még egy-két napig kitart: továbbra is 28–30 fokos nappali maximumokra lehet számítani, ám aztán újra beindul az időjáráslutri, és dob nekünk egy jó alapos lehűlést, és sok csapadékot. Csapadékra elsősorban szerda és péntek között kell számítani, de a nappali maximum hőmérséklet ennek a hétnek a végére már nem nagyon lesz több 10–13 foknál Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban sem. A jövő héttől aztán az időjáráslutri jegyében újabb felmelegedés veszi kezdetét, így a hónap végére akár 18–19 fok is lehet napközben.

Hirdetés