Így osztják majd ki a lakosságnak a radioaktív sugárzás hatásait csökkentő jódtablettákat

Az egészségügyi tárca hosszas vajúdás után kidolgozta a módszert.

Hirdetés

Néhány hónapnyi tanácstalanság és össze-vissza beszéd után az egészségügyi minisztérium végre előállt a javaslattal, hogyan juttatják el a lakosságnak a kálium-jodid tablettákat, amelyeket azt követően szereztek be, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, és megszállta a csernobili atomerőmű környékét is, ami miatt fölmerült egy nukleáris baleset lehetősége, illetve egy atomcsapás veszélye.

A tárca először azt szerette volna, hogy az ingyenes tablettákat a háziorvosok osszák ki a lakosságnak, de a háziorvosok tiltakozása miatt erről letettek.

Végül még az is fölmerült, hogy ki sem osztják őket, de a minisztérium úgy döntött: egy tájékoztató kampány után, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a tablettákat csak indokolt esetben szabad használni, mégis eljuttatják őket a lakossághoz.

Mostanra megvan a módszer is.

Eszerint a tablettákhoz

a gyógyszertárakban lehet majd hozzájutni, de nem csak úgy, egyszerűen.

A háziorvosok ugyanis így sem maradnak ki a folyamatból: nekik kell felírniuk a tablettákat az igénylőknek.

Hirdetés

Akik a vénnyel elmennek majd a patikába, ahol aláírnak egy beleegyező nyilatkozatot a 65 milligrammos kálium-jodid tabletták használatáról, és tájékoztatót is kapnak arról, hogyan és mikor kell alkalmazni őket.

A nyilatkozatot a háziorvos által írt recept eredetijével együtt a gyógyszertárak megőrzik.

A háziorvosok egyetlen alkalommal írhatják fel a tablettákat a nyilvántartásukban szereplő pácienseknek. A kiskorúak esetében a törvényes gondozó számára írják fel a tablettát.

Akinek nincs háziorvosa, elvileg bármely háziorvosi rendelőben felírathatják majd a jódtablettákat.

Azon gyógyszertárak listáját, ahol a jódtabletták hozzáférhetők lesznek, az egészségügyi tárca majd a honlapján közli.

Hirdetés