Ideiglenesen félreteszik a balesetveszélyes mozdonyokat, Șoșoacă már Moldovát is Romániához csatolná – ez itt a péntek

A hét végére is erős törvénytervezettel állt elő az Ukrajnát is kiakasztó Diana Șoșoacă.

Hirdetés

Kivonják a forgalomból a nemrég halálos balesetet okozó mozdonytípust

Az állami vasúttársaság pénteken, csaknem egy héttel a halálos áldozatot követelő vonatbaleset után jelentette be, hogy kivonják a forgalomból a tragédiát okozó mozdonytípust – de csak ideiglenesen. A szóban forgó EC 128-as, 3400 kW-os teljesítményű, 43-as osztályú mozdonyokat még a kommunizmus idején, az egykori Jugoszláviában gyártotta az azóta felszámolt Rade Končar vállalat, és a CFR jelenleg is 20 ilyen mozdonnyal rendelkezik, amelyek időközben némi felújításon azért átestek, de akkor is közel fél évszázadosak. A CFR azt is közölte, hogy független szakértői véleményt fog kérni az említett mozdonyokkal kapcsolatban, szóval még az is lehet, hogy hamarosan újra közlekedhetnek majd a kiöregedett vasparipák. A szombat esti baleset után a mozdonyvezető elmondta: hiába próbálta lefékezni a hirtelen gyorsuló mozdonyt, annak nem működött a fékrendszere. Időközben kiderült, hogy egyértelműen műszaki meghibásodás okozta a balesetet, amelyben egy 53 éves nő, a CFR egyik alkalmazottja életét vesztette, és még hárman – köztük egy utas – megsérültek.

Diana Șoșoacă ezúttal Moldovát csatolná Romániához

A jelenleg az S.O.S. Románia nevű zsebpártot vezető, amazoni hévvel, és lisztkukaci intelligenciával kivitelezett kirohanásairól ismertté vált Diana Șoșoacă szenátor csak nemrég verte ki az összes biztosítékot az ukrán külügynél azzal, hogy ukrán területek Romániához való csatolásáról szóló törtvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, de máris újabb káprázatos akciót hajtott végre. Ezúttal a szenátus elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését irányozza elő, és amelynek sürgősségi eljárással történő elfogadását kérte. A szenátor szerint a törvényhozóknak ezt csomagban kellene tárgyalniuk az ukrán területek annektálásával kapcsolatos tervezettel együtt. Az ukrán külügyminiszter már korábban bejelentette: szankciókat kezdeményeznek Șoșoacă ellen az Ukrajna területi integritását megkérdőjelező, a román–ukrán baráti viszonyt aláásó korábbi kezdeményezése miatt, mire Șoșoacă abuzívnak és nácinak nevezte Ukrajnát. Diana Șoșoacă sokak szerint egyébként is az oroszok érdekeit képviseli a román politikában, gyakori vendége például Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövetnek.

A fejétől büdösödik: korrupt adócsalás elleni felügyelőket kaptak el

Van az Országos Adóhatóságnak (ANAF) egy Adócsalás Elleni Főigazgatósága (DGAF), amelynek a feladata ugyebár az lenne, hogy főigazgassa küzdjön az adócsalás ellen. Ám az Országos Adóhatóság Adócsalás Elleni Főigazgatóságán nem a Chat GPT dolgozik egyelőre, hanem emberek. És mint tudjuk, az emberek esendők. Az Országos Adóhatóság Adócsalás Elleni Főigazgatóságának két ellenőre például most bukott le: 10 ezer euró kenőpénzt kértek egy vállalat vezetőjétől azért, hogy a feltárt szabálytalanságok miatt a törvény által előírtnál alacsonyabb büntetést szabjanak ki. Mondjuk ennyi pénzért jóval alacsonyabb kellett legyen az a büntetés. A két korrupt ellenőr beismerte a tettét.

Hirdetés