Tánczos ritkítaná a medvepopulációt, megbüntették Izsák Balázst, Ukrajna rátámadt Şoşoacára – pénteki hírmix

A Székely Nemzeti Tanács elnöke ezer lejes bírságot kapott a Székely Szabadság Napjának megszervezéséért.

Hirdetés

Tánczos Barna a túlszaporodott medvepopuláció ritkítása mellett van

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Krónika megkeresésére elmondta, napokon belül megérkezik a minisztériumhoz a romániai medvék egyedszámát tudományos módszerekkel felmérő tanulmány, ennek ismeretében pedig áprilisban kidolgozzák a 2023-as évre szóló megelőzési kvótát a medvepopulációk létszámának szabályozására. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ki fogják lőni a nagyvadak egy részét, amelyek a természetes élőhelyükön a túlszaporodás miatt nem találnának elegendő élelmet, így bejárnak a lakott területekre, és ott komoly károkat okoznak. Tánczos minél hamarabb vissza szeretni térni a 2016 előtti időszak állapotaihoz, „amikor tudományos alapon nyugvó, racionális megelőzési kvótával lehetett szabályozni a medvepopulációt Romániában.” A miniszter kitért arra, hogy már a 2022-es évre is kidolgozták a megelőzéséi kvótát, ám egyes vadásztársaságok nem lőttek ki annyi egyedet, amennyi abban szerepelt.

Megbüntették Izsák Balázst a Székely Szabadság Napjának megszervezéséért

Ezer lejes bírsággal sújtotta a Maros megyei csendőrség marosszentgyörgyi egysége Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét a Székely Szabadság Napja megszervezése miatt. Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács március 10-ikén ismét megszervezte Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját és az ehhez kapcsolódó felvonulást, amelyen a becslések szerint mintegy 1500–2000 személy vett részt. A csendőrség a rendezvényt utólag „betiltottnak” minősítette – holott a vásárhelyi polgármesteri hivatal nem bocsátott ki tiltó határozatot –, erre hivatkozva büntették meg a főszervezőt. A közegek március 16-ikán állították ki a büntető jegyzőkönyvet, ezt március 23-ikán kézbesített a posta az érintettnek. Az SZNT pénteki közleménye szerint Izsák Balázs nem fizeti ki a büntetés összegét, ehelyett jogorvoslati eljárást indít a jegyzőkönyv és a büntetés érvénytelenítéséért. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) országos elnöksége pénteken közleményben tudatta, hogy szolidaritást vállalnak az SZNT elnökével, és „nem engednek a megfélemlítésnek”.

Szankciókat kezdeményez Ukrajna Diana Şoşoacă ellen

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője pénteken a Facebookon jelentette be: szankciókat kezdeményeznek Diana Şoşoacă szenátor ellen, miután Şoşoacă olyan törvénytervezetet terjesztett a román parlament elé, amely egyes Ukrajnához tartozó területek Románia általi annektálásáról szólnak. Şoşoacának Észak-Bukovina, Herța, Budzsák (Cahul, Bolgrad, Ismail), a Kígyó-sziget, valamint a jelenleg Kárpátaljához tartozó máramarosi területek tetszettek meg, ezeket csatolná Romániához. Az ukrán külügy persze kiakadt, mint Oleg Nikolenko írta, elítélik az Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezésére, az Ukrajna és Románia közötti jószomszédi viszony aláásására tett kísérletet. Cserébe Şoşoacă – akit az AUR-vezér George Simionhoz hasonlóan sokan azzal vádolnak, hogy orosz érdekeket képvisel a román politikában – „bántalmazó, fasiszta államnak” nevezte Ukrajnát. Valami azt súgja, hogy a román honatyák körében hirtelen megnőtt a kereslet a nyugtatókra az eset miatt.

Hirdetés