Hurrá: Mihály havasalföldi vajdát ábrázoló „ősi” falfestményt találtak a marosvásárhelyi orvosi egyetem dísztermében

A rektor szerint természetesen restaurálják, hogy a terem a Trianon utáni állapotokat tükrözze.

Hirdetés

Nagy örömhírt jelentett be a lehetetlenül hosszú nevet kapott marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem nem éppen magyarbarátságáról hírhedtté vált rektora, Leonard Azamfirei: a ma hivatalosan George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem névre hallgató intézmény főépületének dísztermében több évtizedes falfestményeket fedeztek fel.

A rektor szerint a festmények az 1920, vagyis a trianoni diktátum utáni időszakból származnak, és Románia 1881 és 1922 közötti címereit, valamint Mihály havasalföldi vajdát (a román elnevezés szerint Mihai Viteazul, vagyis Vitéz Mihály) ábrázolják, ráadásul életnagyságban.

A rektor közölte, az épületet éppen tatarozzák, és a későbbi festékrétegek lekaparása után találták meg a szerinte „felbecsülhetetlen értékű” falfestményeket.

Ennek nyomán előbb műemlékvédelmi szakértőkkel becsültetik fel a festmények állapotát, majd a rektor szándékai szerint

restaurálják őket, hogy az 1920 és 1940 közötti állapotot tükrözzék.

Persze az épületben

eredetileg nyoma sem volt a hivatalos román történetírás szerint a jelenlegi Románia területeit először egyesítő Mihály vajdának.

Hirdetés

Az ugyanis Bernády György polgármester idejében, 1906 és 1907 között épült, és magyar királyi alreáliskolaként működött.

A trianoni diktátum után, 1920-ban költöztették oda a Mihályról elnevezett román katonai iskolát, amely 1940-ben, miután Észak-Erdély visszatért az anyaországhoz, természetesen elköltözött, és a helyén a Csaba királyfi Hadapródiskola jött létre.

Hogy aztán 1945 után a magyarok számára létrehozott Bolyai Egyetem orvosi karának adjon otthont mindaddig, amíg a román hatalom el nem kezdte a lassú elrománosítását.

Hirdetés