Hozni kellett még pár ezer vakcinát, olyan sokan mentek el a vásárhelyi oltási maratonra

De országos szinten is jól sikerült a hétvége, nagyon sokan immunizálódtak.

Hirdetés

Szép nagy siker volt a hétvégi marosvásárhelyi oltási maraton, péntek reggeltől hétfő reggelig 7504 ember kapta meg a vakcinát. Ezzel alaposan túlszárnyalták a szervezők elvárásait: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem számára előzetesen 3000 adag vakcinát biztosítottak, de hamar kiderült, hogy ezt pótolni kell.

Az eseményen Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, PSD-s parlamenti képviselő, valamint a nemzet mikrobiológusa is jelen volt, aki országos rekordnak, elvárásokon felüli sikernek nevezte a vásárhelyi maratont. Azt is mondta, hogy ez azt mutatja: a vásárhelyiek bíznak orvosaikban és az ottani egészségügyben, és hogy továbbra is nyitva kéne tartani egy oltópontot az orvosi egyetemen.

A mikrobiológus számításai szerint naponta legalább 100 ezer embert kellene immunizálni ahhoz, hogy az ősz közepére sikerüljön megállítani a vírus közösségi terjedését – írja a Székelyhon.

Ezt a célt egyébként a hétvégén túl is teljesítette az ország. Nemcsak Marosvásárhelyen szerveztek ugyanis oltási maratont, hanem több más városban, többek között Kolozsváron, Ploiești-en és Iași-ban is, és a RO Vaccinare Facebook-oldal összesítése szerint az elmúlt 3 nap során országszerte több mint 330 ezer ember kapott oltást.

Hirdetés

Kolozsváron például a maraton 3 napja alatt a vásárhelyinél szerényebb eredményt értek el: kábé 3900 ember kapta meg az oltást a BT Arénában. Kolozs megye prefektusa, Tasnádi Szilárd viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltási maraton csak „kiegészítő” esemény volt, hiszen a város többi oltási központjában és a drive-through oltóponton ezen a hétvégén is immunizáltak még további mintegy 6000 embert, a kettő együtt pedig már egészen szép eredmény.

Hirdetés